Volledig scherm
Het voormalige politiebureau in de Vinkenstraat. © Herbert Kats

Wonen in Willebrords oude politiebureau?

SINT WILLEBRORD - Wonen in een politiebureau; het kan zijn dat belangstellenden even aan het idee moeten wennen. Met de verkoop van het voormalige bureau aan de Vinkenstraat in Sint Willebrord komt een dergelijke invulling echter een stap dichterbij. Het pand is verkocht en de gedachte is om het om te vormen tot een wooncomplex.

Volgens makelaar Jan van de Kasteele is de verkoop al met al vrij vlot verlopen.  Het gebouw stond sinds vorig jaar voor een kleine vier ton te koop. Het oude politiebureau staat met de rug naar het gerenoveerde Emmausplein, waar voorzieningen als twee supermarkten en een zaal/café te vinden zijn. 

Centrale plek

De makelaar denkt dat de voorwaarden gunstig zijn om het een nieuwe toekomst te geven. ,,Het staat op een centrale plek en het is goed gebouwd. Het zou logisch zijn er om er wooneenheden van te maken’’, zegt Van de Kasteele. De koper kan er volgens de huidige regels echter niet veel anders mee dan er een kantoor of bijvoorbeeld een praktijk voor een fysiotherapeut van maken. 

Het uit 1974 stammende gebouw heeft op het moment nog de bestemming 'maatschappelijke doeleinden'. Wethouder René Lazeroms  zegt desgevraagd dat al voor de verkoop is al afgetast of de gemeente bereid zou zijn aan het pand een woonbestemming te geven. ,,Dat was voor de zomer. Maar wij zijn in principe bereid daaraan mee te werken’’, aldus de wethouder. 

Ingevuld

Een wooncomplex past wat hem betreft wel bij het gebied. ,,Ook als je naar het straatbeeld kijkt. Naast het politiebureau staat al een wooncomplex’’, geeft hij aan. ,,Komen er woningen bij is het gebied bij het Emmausplein zo langzamerhand redelijk ingevuld.’’ Alleen bij de Aldi-supermarkt is er nog wat ruimte vrij.

Volledig scherm
Op de zijkant van de gevel prijkt al het bordje Verkocht. © Herbert Kats

Het oude politiepand werd in de zomer van 2017 door de Nationale Politie definitief afgestoten. Het stond toen al jaren leeg. Het werd in 1974 gebouwd en het hele perceel heeft een oppervlakte van ruim 1350 vierkante meter. Het kantoorgebouw meet 711 vierkante meter en er is nog een garage van 38 vierkante meter bij.

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.