Volledig scherm
foto EPA

Winkels Roosendaal mogen geen alcohol schenken

roosendaal blurringROOSENDAAL - Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal is teruggefloten in proefproject Mengvormen oftewel blurring. Hij moet optreden tegen de vijftien winkeliers die drank schenken en cafés die bijvoorbeeld kleding verkopen in de Roosendaalse binnenstad.

De Koninklijke SlijtersUnie heeft met succes bezwaar gemaakt bij de Roosendaalse commissie van bezwaarschriften en het advies van deze commissie is door de burgemeester overgenomen, zo laat hij de SlijtersUnie weten. De proef is op 1 april 2016 ingegaan en duurt tot 1 april. Marc Houben van die unie verwacht dat het te laat is om effect te zien van deze gewonnen zaak.

Houben zei tegen de gemeentelijke bezwarencommissie dat de 15 winkels de Drank- en Horecawet overtreden door zonder vergunning alcohol te schenken. Jacques Niederer geeft toe dat dit inderdaad het geval is, hij is dan verplicht om handhavend op te treden.

Vijftig gemeenten hebben aan de proef deelgenomen. Overal is de SlijtersUnie de strijd aangegaan om deze vorm van branchevervaging tegen te gaan. Het meest gebruikte argument is dat de verkoop van alcohol aan de vakman moet worden overgelaten en dat niet iedereen zich op deze markt moet storten. Daarbij vindt de SlijtersUnie dat er een verantwoording rust op de slijters over het verantwoord alcoholgebruik.