Volledig scherm
In 2014 stonden de kermisattracties van St. Willebrord voor het eerst in de Vijverstraat. © Edmund Messerschmidt

Willebrordse kermis definitief niet terug naar Emmausplein

ST. WILLEBRORD - De Willebrordse kermis keert definitief niet terug naar het Emmausplein, maar blijft in de Vijverstraat bij het schoolplein van De Heilinde.

Dat heeft het college van B en W besloten na een onderzoek naar de mogelijkheden om de kermis op de oude vertrouwde plek te laten terugkeren. Dat gebeurde na een verzoek van de organisatie Gemeenschappelijk Belang 2017, een overlegorgaan van en voor reizende beroepsgroepen. ,,Het Emmausplein is simpelweg te klein geworden nadat de Aldi daar werd gebouwd", zegt wethouder Martien de Bruijn. 

Nostalgie

Quote

De kermis in volle glorie, met een prachtige histori­sche draaimolen, dat keert echt niet terug

Martien de Bruijn, wethouder Rucphen

Sinds de verplaatsing van de kermis vijf jaar geleden naar de Vijverstraat, laait de discussie vanuit de bevolking steeds opnieuw op, zegt De Bruijn. ,,Nostalgie denk ik. Mensen willen terug naar de tijd waarin de kermis nog in zijn volle glorie was, toen er bijvoorbeeld nog een prachtige historische draaimolen stond. Maar dat beeld is niet meer juist en die draaimolen, die keert echt niet terug.”

De Willebrordse kermis werd kleiner, net als in zoveel andere dorpen, en telt nu zo’n twintig attracties. ,,We hebben de plattegrond beschikbaar gesteld en iemand van de exploitanten zelf die de kermis intekent, heeft vastgesteld dat het echt niet past op het Emmausplein. Wat ons betreft is de discussie hierover definitief klaar."

Winkels

De bedoeling is dat er nog meer winkels komen op het Emmausplein. Er zijn nog twee vrije percelen waar winkels in zouden moeten komen. Maar door het economische dal waarin de middenstand nog steeds verkeert, ziet De Bruijn dat nu niet zo snel gebeuren. 

Heilinde

De huidige kermissituatie aan de Vijverstraat en het schoolplein van  basisschool De Heilinde is niet definitief. ,,We bekijken of we het schoolplein een bredere functie kunnen geven binnen het herhuisvestingsplan van de school waarin we nadrukkelijk ook de parkeervoorzieningen onder de loep nemen.”

De Heilinde is een samenvoeging van de twee rk-scholen Maria Goretti en Willibrordus. De leerlingen huizen nu nog in twee gebouwen. De gemeente en het schoolbestuur onderzoeken hoe dat beter kan, maar zijn daar nog niet uit.  Nog voor de zomer wordt een scholenhuisvestingsplan voor de gehele gemeente Rucphen gepresenteerd. Het zal na de zomer worden voordat er een plan voor De Heilinde is.

Van Gemeenschappelijk Belang 2017 kon niemand reageren. 

Volledig scherm
De kermis op het Emmausplein in 2012, met Koen Struys en Charissa Koevoets in de Power Dancer. © PETER VAN TRIJEN