Volledig scherm
© Thinkstock

Willebrorder vrijgesproken van voorbereiding xtc-productie met straatwaarde van vele miljoenen

SINT-WILLEBRORD/ROTTERDAM - Brabander Anders van den B. (37) is woensdag vrijgesproken door de rechter in Rotterdam van het plegen van voorbereidingshandelingen voor het maken van een enorme hoeveelheid xtc in 2013. 

De destijds in Sint Willebrord wonende verdachte zou de import en voorbereiding vanuit zijn huis hebben georganiseerd. Aan boord van een schip uit Thailand vond de douane dat jaar in Rotterdam na een tip 10.000 liter safrool verstopt in blikken palmolie. Door een chemische bewerking is er de grondstof van xtc mee te bereiden. 

De aangetroffen hoeveelheid safrool was geschikt voor het vervaardigen van een hoeveelheid xtc-pillen met een totale straatwaarde van vele miljoenen euro’s, volgens deskundigen. 

Onvoldoende bewijs

Quote

De rechter sprak Anders van den B. en medever­dach­te Govert H. vrij bij gebrek aan voldoende sluitend bewijs

Voor productie van de chemische ‘partydrug’ zou Van den B. met medeverdachte Govert H. (58) uit het Zuid-Hollandse Ter Aar de sassafrasolie hebben ingevoerd. Ze zouden bovendien een loods hebben gehuurd en werknemers voor de productie hebben geronseld. 

Hoewel er sterke aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van het duo bij de voorbereidingshandelingen voor de pillenproductie met de safrool, sprak de rechter beiden daarvan vrij bij gebrek aan voldoende sluitend bewijs. 

Wel is Govert H. veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor de import van de sassafrasolie zonder de benodigde vergunning. Die is verplicht gesteld voor stoffen, waarmee drugs kunnen worden geproduceerd. Justitie eiste tegen beiden twee weken geleden 18 maanden cel. Onbekend is of de aanklager beroep aantekent tegen het vonnis.

  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.