Volledig scherm
Wilfred Luijckx schreef het boek dat hij niet kon vinden maar zelf: de beste honderd sporters. foto Chris van Klinken/het fotoburo

Wilfred Luijckx stelt beste sporters te boek

WOUW - Vanaf zijn achtste jaar was Wilfred Luijckx lid van voetbalvereniging Cluzona in Wouw en volgde hij al het sportnieuws.

Hij vroeg boeken over sport cadeau en begon met het bijhouden van lijstjes met prestaties. Die passie heeft geleid tot het boek Top 100 van de Nederlandse Sport dat deze maand verschenen is. Luijckx wilde als tiener sportverslaggever worden en meer in het bijzonder de opvolger van Mart Smeets. Toen hij op het vwo zat, bleek dat zijn talenknobbel hem in de steek liet en daarom koos hij voor de bètarichting. "Ik zocht een boek waarin ik de beste sporters van Nederland kon vinden, maar dat bestond niet. Wel boeken met de beste voetballers, de beste wielrenners, maar dus steeds van één tak van sport, geen overkoepelend boek. Toen dacht ik: 'Dan moet ik dat zelf maar schrijven!' En zo ontstond dit boek", zegt de Wouwenaar die nu in Essen woont waar hij ook werkt. Luijckx kon niet om trainers en bestuurders heen. Er staat ook een top 10 van sportbestuurders, van trainers/coaches en teams in.

Daarna volgen de beste zeventig sporters. Subjectief, natuurlijk. Uiteindelijk is Fanny Blankers-Koen op de eerste plaats beland. Nicolien Sauerbreij staat op de zeventigste plaats en Esther Vergeer staat dertiende. Er staan geen foto's in het boek "Ik wist niet hoe het precies zat met fotorechten en wilde achteraf geen problemen." Zo kon de prijs beperkt blijven tot 13,95 euro.

www.sporttop100.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Eigentijdse herinnering aan de turfvaart in Roosendaal
  PREMIUM

  Eigentijd­se herinne­ring aan de turfvaart in Roosendaal

  ROOSENDAAL - Het oudste cultuurhistorisch monument van Roosendaal ligt verscholen in de wijk Kortendijk. De ogen van Cor Rops, voorzitter van projectgroep Herleving Turfgeschiedenis West-Brabant, glimmen als hij dat zegt. Het gaat om turfvaart De Staaltjes, zo’n 700 jaar oud, die achter de Desmijndijk en Diamantdijk loopt. Kunstenaars Benjamin Scheltema en Bob Martens hebben in de onderdoorgang zaterdag in twee mooie wandschildering een eigentijdse herinnering aan de turfvaart vereeuwigd.
 2. Deze danser is de bedenker van de Vogeltjesdans en hij komt uit St. Willebrord
  PREMIUM
  video

  Deze danser is de bedenker van de Vogeltjes­dans en hij komt uit St. Willebrord

  SINT WILLEBRORD - Fernando Reyes (58) – geboren als Conny van Es en in St. Willebrord opgegroeid met Corrie Konings – reisde als professioneel danser de hele wereld over. Hij werd bekend als bedenker van de Vogeltjesdans en geeft op Mallorca waar hij woont, 250 Spaanse dansvoorstellingen per jaar. Maar toch hunkert hij nog altijd naar erkenning. ,, Ik heb aardig wat gedaan om de naam Willebrord bekend te maken. Een lintje zou ik wel leuk vinden.”

poll

Het nieuwe Roosendaalse liedje van Van Alles Wa is een van de beste carnavalsliedjes

Het nieuwe Roosendaalse liedje van Van Alles Wa is een van de beste carnavalsliedjes

 • Eens (49%)
 • Oneens (51%)
598 stemmen