Volledig scherm
© Thinkstock

Wijkcentra in Roosendaal luiden noodklok over financiële positie

ROOSENDAAL - Voorzitter Jan van de Ven van wijkcentrum 't Dijksteeke heeft donderdagavond tegenover de gemeenteraad de noodklok geluid over de financiële positie van de gezamenlijke wijk- en buurthuizen in Roosendaal.

De wijkaccommodaties hebben volgens Van de Ven in hun bedrijfsvoering alles gedaan om de subsidiekortingen van de afgelopen jaren op te vangen. De totale subsidie ging omlaag van 1,9 miljoen naar 500.000 euro. Vaste betaalde werknemers zijn zo veel mogelijk vervangen door vrijwilligers.

Maar inmiddels staat het water veel buurthuizen zo aan de lippen dat de dienstverlening en openstelling in gevaar komen, aldus Van de Ven. ,,We zijn vijf dagen in de week open van 's ochtends tot 's avonds laat. In De Geerhoek in Wouw komen wekelijks 1200 mensen over de vloer; in Nisipa in Nispen ongeveer 1000. Maar als er geen geld bijkomt, moeten we de dienstverlening aan die klanten onvermijdelijk inperken.''

Op vragen vanuit de gemeenteraad erkende Van de Ven dat het niet bij alle buurthuizen even slecht gaat. Kalsdonk heeft een nieuw gebouw en gaat niet gebukt onder zware huisvestingslasten. De Wieken in Kroeven draait weer als een tierelier, maar bijvoorbeeld De Bergspil (Tolberg), 't Dijksteeke en De Geerhoek hebben het zwaar. ,,Als ik naar 't Dijksteeke kijk, zijn we jaarlijks 64.000 euro kwijt aan rente en aflossing, terwijl de subsidie 52.000 euro bedraagt."

't Dijksteeke wordt volgend jaar bovendien met extra inkomstenderving geconfronteerd door het vertrek van Muziekvereniging Roosendaal naar muziekhuis De Suite in de binnenstad. ,,De afspraak was dat de huur in de Suite hoger zou zijn dan in de buurthuizen, maar dat is niet het geval.'' Probleem is ook dat de buurthuizen niet mogen verdienen aan bruiloften en partijen.

Het gezamenlijk overleg van de buurthuizen is volgens Van de Ven zeker bereid om zelf met een voorstel te komen over aanpassingen in de bestaande subsidieverdeling tussen de verschillende accommodaties. Maar hoeveel extra geld er precies nodig is, kon Van de Ven niet aangeven.