Volledig scherm
De ene Broos geeft bloemen aan de andere Broos. Toch is Jurgen Broos geen familie van Diana Broos, samen met ega Sebastian Frik eigenaar van de Jumbo supermarkt in Oud Gastel. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Wie van deze zes mag zich ondernemer van het jaar in Halderberge noemen?

HALDERBERGE - Voor zes ondernemers uit Halderberge is het weekeinde alvast goed begonnen. Zij kregen gisteren bezoek van Jurgen Broos, stichtingsvoorzitter van de Business Awards 2019. Broos maakten een rondrit door de gemeente en bezorgde bloemen bij de genomineerden voor het op 2 november te houden ondernemersgala.

Achtereenvolgens werden de eigenaren of bedrijfsleiders van Novo Packaging, verkeersschool Frijters, supermarkt Jumbo Broos, Breda Aviation, Autoschade Roks en HP Printer verblijd met hun nominatie. Ze moeten nog anderhalve maand in spanning afwachten wie de winnaars worden. 

Broos: ,,We werken met twee categorieën. Business to Business heeft drie genomineerden en dat geldt ook voor Business to Consumer.‘’ In die laatste groep werd de Hoevense hovenier zelf in 2015 prijswinnaar. ,,Daarna ben ik de gala's trouw blijvenbezoeken en inmiddels zelf toegetreden tot de organisatie. Het is een goed middel om elkaar op ongedwongen wijze te ontmoeten en successen te delen. En uiteraard bezorgt zo'n titel je ook verdere naamsbekendheid.‘’

Liever niet

Toch zitten niet alle ondernemers op een prijs te wachten, zo bleek in de voorselectie. ,,Je moet weten dat de kandidaten voorgedragen worden door bijvoorbeeld de plaatselijke ondernemerskringen. Ze melden zich niet zelf. Toen de selectiecommissie een eerste bezoek aan de twaalf kandidaten wilden brengen, wees één deelnemer de competitie af. Vanzelfsprekend respecteren we die keuze.‘’

Alle dorpen behalve Oudenbosch

Opvallend is dat geen van de zes genomineerden in  de grootste kern Oudenbosch gevestigd is. Novo Packaging is een verpakkingsbedrijf in Stampersgat, verkeersschool Frijters en Jumbo Broos zitten in Oud Gastel en Breda Aviation langs het vliegveld in Bosschenhoofd. 

De overige twee kandidaten hebben Hoeven als vestigingsplaats: Roks autoschade en HP Printer. Allen zijn beoordeeld op vier criteria: onderscheidend vermogen, innovatief ondernemerschap, financiële stabiliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In de aanloop naar het gala op 2 november in 't Veerhuis in Oud Gastel, gaat de jury bestaande uit Jeanette de Bree, Roy van Diem en Ton Haverkamp nader in gesprek met de kandidaten. 

Ook worden er bedrijfsreportages gemaakt, die tijdens het Gala worden vertoond. De presentatie van het Ondernemersgala is in handen van ‘magische duo’ Rob en Emiel. Een deel van de opbrengst van het gala wordt gedoneerd aan een nog nader te bepalen doel.