Wie is de vrouw die in de oude middeleeuwse Nispense kerk begraven ligt?
NISPEN/ESSEN - Wie was ze? Wanneer leefde ze? En waarom ligt ze daar? Wie is toch die vrouw die al honderden jaren pal naast de tegenwoordige kerk van Nispen begraven ligt?
Coen HagenaarsBron:BN DeStem
Allemaal vragen waarop we het antwoord waarschijnlijk nooit zullen weten, maar fascinerend is het wel, zegt Nispenaar Huub Klaassen van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen. In De Spycker, het jaarboek van de heemkundekring, blikt Klaassen uitgebreid op die bijzondere vondst terug.
Resten van middeleeuwse kerk
Zomer 2014. Er staat een hoop te gebeuren rondom de Maria Hemelvaartkerk in Nispen. Aan de noordkant van de kerk moet een turftuin komen met een wandelpad en er zijn serieuze plannen voor een openluchttheater. Prachtige initiatieven, maar het gaat archeoloog Marco Vermunt en zijn vrijwilligers - waaronder Klaassen - vooral over wat er zich onder de grond bevindt.
Er zijn namelijk sterke vermoedens dat er op die plek nog resten van de oude middeleeuwse kerk (afgebroken in 1930) te vinden zouden zijn. Die worden ook gevonden, maar de onderzoekers stuiten in één van de werkputten op een zo mogelijk nog interessantere vondst: een oud graf, met de stoffelijke resten van een volwassen vrouw.
Gaaf gebit
Het klinkt ietwat macaber, maar wat echt opviel was het gave gebit van de vrouw en dan met name haar hagelwitte tanden
Huub Klaassen in jaarboek De Spycker
Klaassen: ,,Het klinkt ietwat macaber, maar wat echt opviel was het gave gebit van de vrouw en dan met name haar hagelwitte tanden. Dat geeft onder andere aan dat er in de periode waarin zij leefde weinig of geen suiker werd geconsumeerd, maar de gaafheid van haar gebit duidt er ook op dat zij een dame van zeker aanzien moet zijn geweest.’’
Daarbij, begravingen in een kerk zijn niet zeldzaam, maar toch vooral gereserveerd voor geestelijken, adel of andere notabelen. Om de vrouw aan de vergetelheid te onttrekken, heeft Klaassen in het jaarboek ook een gedicht aan haar opgedragen: ‘De vrome vrouwe’.
Nog dertien verhalen
Het is slechts één van de veertien verhalen in het nieuwe jaarboek. Er is in die dik 200 pagina's ook aandacht voor coronajaar 2020, 100 socialisme in Essen, de dysenterie-epidemie uit 1747 en het 50-jarig bestaan van het Karrenmuseum. Het boek kost 20 euro, te bestellen via esseninbeeld.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.