Volledig scherm
De geluidswal aan de Verlengde Vosdonkseweg in de gemeente Rucphen is volgens omwonenden poreus. Het college van B en W stelt dat er helemaal niks mis mee is. © Claudia Boeren

Wethouder: Niks mis met geluidberekeningen randweg

RUCPHEN - Wat het Rucphense college van B en W betreft, is er helemaal niks mis met de Verlengde Vosdonkseweg.

,,Zowel de weg als de geluidswal zijn volgens de wettelijke vereisten uitgevoerd",  zegt wethouder René Lazeroms namens het college, naar aanleiding van een hoorzitting eerder deze week over geluidsoverlast die de nieuwe randweg zou veroorzaken. 

,,Natuurlijk begrijpen wij dat mensen overlast van geluid kunnen ervaren. Maar dat is subjectief. De een geniet van een muziekfestival met 80 of 90 decibel, een ander vindt dat rotherrie.”

Volledig scherm
Wethouder René Lazeroms reageert namens zijn collega Martien de Bruijn. © Robert van den Berge

Dat de geluidswal te dun is en geluid zou doorlaten, is ‘totaal niet aan de orde’. ,,De wal is gebouwd volgens de normen en gecontroleerd door opzichters. Binnenin de schanskorven zit een wand die potdicht is.”

Omwonenden moeten geluidsmetingen zelf betalen

Metingen hoe de geluidsberekeningen in de praktijk uitpakken, moeten omwonenden zelf uitvoeren. Of liever gezegd, laten uitvoeren omdat dat een ingewikkelde technische zaak is. 

Er moet op diverse tijdstippen en plekken gemeten worden, waarbij het achtergrondgeluid bovendien gefilterd moet worden. Bewoners draaien zelf voor de kosten van zo'n onderzoek op. Dat is in elke Nederlandse gemeente zo, zegt Lazeroms. 

Bezwaarmakers slaan handen ineen

Bezwaarmaakster Claudia Boeren legt zich daar niet bij neer. ,,Na de zomer overleggen we met andere bezwaarmakers die al langer tegen de randweg strijden. We bekijken of we samen iets kunnen bereiken. Als de gemeente miljoenen overhoudt op de randweg, kan ze ook best een paar duizend euro uittrekken voor zo'n geluidsonderzoek.”