Volledig scherm
vlnr René Mol, Rob Neutelings, Guust Verpaalen, Ed Vreman, enkele initiatiefnemers van het manifest Samenstadjesterker, dat politieke samenwerking tussen Roosendaal en Bergen op Zoom wil bevorderen. © onbekend

'West-Brabantse gemeenten redeneren te veel vanuit de eigen stam'

WOUW - Wil West-Brabant geen achterstandsregio worden, moeten de gemeenten nú de handen ineenslaan, met Bergen op Zoom en Roosendaal als trekkers. 

Alleen gezamenlijk kun je effectief aanspraak maken op de miljoenen euro's die in Den Haag en Brussel liggen te wachten op goede plannen voor economische impulsen.

Dat is de boodschap van een groep toplieden uit bedrijfsleven, onderwijs en zorg. Zij stelden een manifest op onder de noemer Samenstadjesterker, bedoeld om de denkrichting van lokale politici te verbreden. Vrijages tussen Roosendaal en Bergen op Zoom waren er in het verleden genoeg. Onder de kopjes Duostad en Netwerkstad werden tal van goede voornemens voor samenwerking gemaakt. Maar perioden van bekoeling waren er minstens evenveel omdat wethouders nou eenmaal graag zelf met eer gaan strijken wanneer ze een bedrijf, opleiding of andere instelling 'binnenslepen'.

Stammen

Van die benadering moet West-Brabant echt af, vindt Guust Verpaalen, oud-directeur Philip Morris en lid van de initiatiefgroep van Samenstadjesterker. ,,Op terrein van zorg, economische ontwikkeling en onderwijs wordt te veel vanuit de eigen stam geredeneerd. Wij pleiten niet voor het afschaffen van eigenheid van de gemeenten, maar willen wel de slagkracht van de regio verhogen." 

Groot probleem is de vergrijzing, zegt Rob Neutelings, voorzitter Raad van Bestuur ROC West-Brabant. ,,Jongeren trekken weg en als je niet uitkijkt, komen ze niet meer terug. Sommige scholen hebben als gevolg van krimp dit jaar 10 procent minder inschrijvingen. Ze moeten dus samenwerken om het onderwijsaanbod aantrekkelijk en divers te houden."

Politici overtuigen

Het plan van de economische denktank bestaat uit twee stappen: 1. Bergse en Roosendaalse politici overtuigen van de noodzaak van samenwerking via het manifest  zodat er in de nieuwe collegeprogramma's een paragraaf over samenwerking wordt opgenomen 2. meedenken met colleges van B en W over het concreet samen optrekken. 

De mensen van Samenstadjesterker vinden onder meer dat de bedrijvigheid in de regio diverser moet worden. ,,Dus niet alleen logistieke hotspot willen zijn, maar ook de maakindustrie stimuleren", legt Ed Vreman, directeur Rabobank Zuid-West uit. ,,Daar is talent voor nodig, dat moet je hier naar toe halen en hier houden. Lastig, want we zien juist dat de groep 25-45 jarigen zijn heil steeds meer elders zoekt. Dat moeten we stoppen door regelingen te treffen op gebied van wonen, recreëren en cultuur."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement