Volledig scherm
© Thinkstock

West-Brabantse gemeenten gaan door met dienstencheques

ETTEN-LEUR - Inwoners van Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk, Zundert en Rucphen kunnen ook in 2017 huishoudelijke hulp inkopen via dienstencheques. Hoewel de rijksbijdrage voor de cheques per 1 januari vervalt, hebben de zes gemeenten besloten om het aanbod te handhaven. Dat is donderdag bekend geworden.

Dienstencheques zijn bedoeld voor mensen met een Wmo-indicatie, mensen die mantelzorg ontvangen of zelf mantelzorger zijn. Met de cheques kan extra huishoudelijke hulp ingekocht worden. Ze zijn niet bedoeld om bestaande hulp in de huishouding te vervangen. Omdat het voorziet in een maatschappelijke behoefte vinden de zes gemeenten het belangrijk om het aanbod in de lucht te houden. Ze moeten hiervoor zelf in de buidel tasten.

Voor één uur extra huishoudelijke hulp geldt een eigen bijdrage van 5 euro. De totale kosten per uur bedragen 22, 50 euro. De gemeenten betalen dus het overgrote deel van de kosten, 17,50 euro.

De dienstencheques bestaan al sinds 2015. Eind dat jaar besloot Roosendaal de eigen bijdrage te verlagen van 10 naar 5 euro om het gebruik door met name mantelzorgers te stimuleren.

Het handhaven van de dienstencheques werd donderdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring door Halderberge, Etten-leur, Moerdijk, Zundert en Rucphen. Maar Roosendaal loopt daarmee in de pas, aldus een gemeentewoordvoerster.