Volledig scherm
© Thinkstock

West-Brabantse gemeenten gaan door met dienstencheques

ETTEN-LEUR - Inwoners van Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk, Zundert en Rucphen kunnen ook in 2017 huishoudelijke hulp inkopen via dienstencheques. Hoewel de rijksbijdrage voor de cheques per 1 januari vervalt, hebben de zes gemeenten besloten om het aanbod te handhaven. Dat is donderdag bekend geworden.

Dienstencheques zijn bedoeld voor mensen met een Wmo-indicatie, mensen die mantelzorg ontvangen of zelf mantelzorger zijn. Met de cheques kan extra huishoudelijke hulp ingekocht worden. Ze zijn niet bedoeld om bestaande hulp in de huishouding te vervangen. Omdat het voorziet in een maatschappelijke behoefte vinden de zes gemeenten het belangrijk om het aanbod in de lucht te houden. Ze moeten hiervoor zelf in de buidel tasten.

Voor één uur extra huishoudelijke hulp geldt een eigen bijdrage van 5 euro. De totale kosten per uur bedragen 22, 50 euro. De gemeenten betalen dus het overgrote deel van de kosten, 17,50 euro.

De dienstencheques bestaan al sinds 2015. Eind dat jaar besloot Roosendaal de eigen bijdrage te verlagen van 10 naar 5 euro om het gebruik door met name mantelzorgers te stimuleren.

Het handhaven van de dienstencheques werd donderdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring door Halderberge, Etten-leur, Moerdijk, Zundert en Rucphen. Maar Roosendaal loopt daarmee in de pas, aldus een gemeentewoordvoerster.

 1. 'Wij zijn nederig, dat is onze grote kracht'

  'Wij zijn nederig, dat is onze grote kracht'

  Die connectie, gecombineerd met vele uren trainingsarbeid, heeft zijn vruchten afgeworpen. Afgelopen zondag haalden de broers als duo de eerste plaats bij het UDO (United Dance Organisation) Nederlands kampioenschap Hiphop, in de allerhoogste categorie. Bohdy werd ook nog eens 's lands beste met zijn solo, ook weer in de hoogste categorie. Ohry werd vierde. Daarmee hebben ze zich gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap op 12 en 13 mei in het Duitse Kalkar en het wereldkampioenschap in augustus in Glasgow.
 2. Toine Theunis, Roosendaalse superman die alles kan?
  PREMIUM

  Toine Theunis, Roosendaal­se superman die alles kan?

  ROOSENDAAL - Toine Theunis is voor de tweede keer de architect van de nieuwe Roosendaalse coalitie. De bestuurder met veruit de meeste voorkeurstemmen van allemaal, drukt al jaren zijn stempel op de gemeente Roosendaal. Is hij een soort superman die alles kan of heeft de voorman van de Roosendaalse Lijst inmiddels teveel politieke macht? Een portret aan de hand van (oud)bestuurders die met hem werk(t)en. 'Toine lijkt op een teflon pan, alles glijdt van hem af'.

poll

De nostalgische kermis in Roosendaal mag een jaarlijkse traditie worden

 • Eens (83%)
 • Oneens (17%)
2303 stemmen