Volledig scherm
Rucphen laat onderzoeken hoeveel woningen er de komende jaren in elk van de vijf dorpen van de gemeente nodig zijn en ook: aan wat voor type huizen behoefte is. © ROBIN UTRECHT

Welke huizen heeft Rucphen nodig?

RUCPHEN - Adviesbureau Domavita gaat voor Rucphen de woonbehoeften van de inwoners in beeld te brengen.  

Met de uitkomsten van die peiling zal het college van B en W de Woonvisie voor 2019 tot 2023 samenstellen, een actualisatie van de huidige visie. Het college koos voor de  Etten-Leurse vastgoedadviseur Domavita vanwege de specifieke expertise van het bureau en de kennis die het heeft van de lokale situatie. Wethouder Martien de Bruijn: ,,Het is heel gebruikelijk om een externe partij in te schakelen die fris tegen een gemeente aankijkt. Het gaat erom dat we inzicht krijgen in welk type huizen we voor welke doelgroepen moeten bouwen. Misschien komen we voor bepaalde groepen straks huizen te kort.”

Tussengroep

De Bruijn verwacht dat in ieder geval een bepaalde doelgroep extra aandacht nodig heeft: ,,Sinds de woningcorporaties alleen nog maar voor de lagere inkomens huizen mogen bouwen, is er een soort tussengroep ontstaan die moeilijk aan de bak komt. Dat zijn de mensen die te weinig verdienen om een eigen huis te kunnen  kopen en daardoor duur moeten huren.” 

Bouwplannen

De Woonvisie biedt handvatten voor alle bouwplannen die er de komende jaren in de gemeente Rucphen op stapel staan: zowel op nieuwe als bestaande locaties, voor elk dorp van de gemeente. Als het meezit, kan de bouw van de nieuwe wijk Hofstede in Rucphen (zo'n 125 woningen) in 2019 beginnen. Daarvoor heeft de gemeenteraad onlangs het sein op groen gezet na overleg met omwonenden. In het dorp Sprundel is het plan Vissenberg volgens de wethouder in de afrondende fase en in St. Willebrord worden binnen de renovatieplannen van de Irene- en Emmastraat straks ongeveer 150 nieuwe huizen gebouwd; zo'n zestig woningen werden daar gesloopt. 

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT