Volledig scherm
Vleermuizen gesignaleerd Oudenbosch, maar niet in de kleine koepel van Saint Louis. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Wel vleermuizen, maar niet in koepel van Saint Louis: herstelklus kan van start

OUDENBOSCH - Drie maanden geleden wilde bouwbedrijf De Bonth van Hulten een begin maken met de restauratie van kapel Saint Louis en daarmee feitelijk ook het megaproject Religieus Erfgoed Oudenbosch. Maar het feest ging niet door vanwege de mogelijke aanwezigheid van beschermde vleermuissoorten. De diertjes kunnen er inderdaad rondfladderen, maar in de koepel bleek dat niet het geval.

In overleg met de gemeente Halderberge, een ecoloog en de aannemer is besloten de kapel gefaseerd te herstellen. Dat betekent dfat deze week alsnog gestart kan worden met het plaatsen van steigers rondom de koepel van de kapel van Saint Louis.

Voordat de aannemer in maart had willen beginnen, was al een ecologische scan uitgevoerd. Daaruit bleek dat niet uitgesloten kon worden dat zich in het gebouw beschermde vleermuissoorten bevonden. Hoofdaannemer Van Agtmaal vroeg een ontheffing aan op basis van de Wet natuurbescherming. In de tussentijd gebeurde er rondom de kapel niets.

Steigers

Nu ook de Omgevingsdienst Brabant Noordoost akkoord is met deze fasering, gaat het project Religieus Erfgoed met de kapel beginnen. Het plaatsen van de steigers duurt ongeveer een maand. Wat de gevolgen zijn voor de verdere planning van de restauratiewerkzaamheden, is nog niet bekend. De uitkomsten van het nadere onderzoek bepalen of er aanvullende maatregelen voor mogelijk aanwezige vleermuizen genomen moeten worden.

Overigens blijft de kapel tijdens de restauratie op gezette tijden toegankelijk voor bezoekers. De Gidsen van Saint Louis hebben goede afspraken kunnen maken met de Bossche aannemer De Bonth Van Hulten. De openingstijden zijn wel enigszins aangepast. De kapel is tijdens de restauratie open op zaterdag- en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. De woensdagmiddag openstelling vervalt tijdelijk. Ook de rondleidingen gaan gewoon door. Zo kunnen bezoekers de werkzaamheden op de voet volgen.