Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Weer geen subsidie: grote teleurstelling Kindervakantiewerk in Roosendaal

ROOSENDAAL - Grote teleurstelling bij de organisaties van Kindervakantiewerk in Roosendaal en omliggende dorpen: evenals vorig jaar zijn de subsidieverzoeken voor 2017 afgewezen. Jan de Bruin van Kindervakantiewerk Roosendaal vindt het 'schandalig' dat een vrijwilligersorganisatie die al 55 jaar in de weer is voor kinderen, opnieuw nul op rekest krijgt.

,,We moeten minimaal 70 punten scoren om subsidie te krijgen. We hebben er 53. Maar hoe die 53 tot stand zijn gekomen en wat we moeten doen om aan 70 te komen? Geen idee; uitleg krijgen we niet. We mogen de stukken niet eens inzien'', aldus een boze De Bruin die vindt dat de gemeente juist trots zou moeten zijn op het Kindervakantiewerk. ,,We dreigen na 55 jaar op straat gezet te worden.''

Het Kindervakantiewerk Wouwse Plantage meldt het 'slechte nieuws' via Facebook. Ook daar de vraag hoe het toch kan dat organisaties die zich inzetten voor de leefbaarheid in de dorpen, geen cent subsidie krijgen. Totaal zijn in de Roosendaalse dorpen 140 (jonge) vrijwilligers actief om zo'n 475 kinderen leuke zomeractiviteiten te bieden, aldus de stichting in Wouwse Plantage.

Opheldering
De overgrote meerderheid van de gemeenteraad vraagt het college van B en W inmiddels om opheldering. Raadslid Charl Goossens van de Roosendaalse Lijst zegt dat de raad er vorig jaar juist op aandrong om de subsidieregels opnieuw te bekijken én kritisch te kijken naar de samenstelling van de beoordelingscommissie.

Maar Goossens stelt vast dat de organisaties alleen maar slechter scoren. ,,Wouw blijft hangen bij 52 punten, Nispen heeft slechts 58 punten.'' De gemeenteraad schoot het Kindervakantiewerk vorig jaar nog financieel te hulp. Goossens pleit nu voor invoering van een leefbaarheidssubsidie aan bewonersplatforms in dorpen en wijken. Die kunnen het geld vervolgens doorsluizen naar het Kindervakantiewerk.

Wethouder Toine Theunis wil niets weten van de suggestie dat de subsidiecommissie haar werk niet goed gedaan zou hebben. De tijd van vaste jaarlijkse subsidies voor sport en cultuur is voorbij. ,,Probleem is dat Kindervakantiewerk geen sport is, maar ook geen cultuur.'' Theunis is gevoelig voor het idee van een leefbaarheidssubsidie. ,,De gemeenteraad kan dat oppakken.''