Volledig scherm
Nieuwe Markt: Week van ons Water © Marjo Peppelaar

Week van ons Water: Tropische regenbui op de Nieuwe Markt

VideoROOSENDAAL - Wethouder Saskia Schenk is niet de flauwste. In een futuristisch voertuigje is ze samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra vanuit Wouw naar de Nieuwe Markt gereden. ,,Ik zat daar'', wijst ze naar het minuscule achterbankje. 

In Wouw heeft het duo in een aantal tuinen regentonnen geinstalleerd. Dat allemaal in het kader van de Week van ons Water. Daarmee wil de gemeente, samen met waterschap Brabantse Delta, mensen bewust wil maken van wat er komt kijken bij de watervoorziening.

Watermarkt

Volledig scherm
Nieuwe Markt: Week van ons Water © Marjo Peppelaar

Op de Nieuwe Markt was zaterdag een Watermarkt. Lodewijk Hoekstra vertelde over duurzaam tuinieren en biodiversiteit. ,,Er overlijden meer mensen door hittestress dan door wateroverlast'', waarschuwt hij. Want water verkoelt. Maar veel mensen beseffen niet dat verharding de afvoer van water naar de bodem flink in de weg zit. 

,,Je tuin kan bij een flinke plensbui veranderen in een grote badkuip'', zegt Hoekstra. Hij geeft voorbeelden van alternatieven. Stenen eruit, groen erin, vindt de promotor van duurzaam tuinieren dan ook.

 ,,Het is belangrijk om consumenten voor te lichten, maar ook de professionals: tuincentra en bestraters. Want daar komen de mensen met hun vragen, niet bij de gemeente.''

,,Het gaat om de invloed van klimaatveranderingen. We laten zien wat de gemeente kan doen, maar ook wat bewoners zelf kunnen doen'', voegt Schenk toe. De Watermarkt zet in op bewustmaking van de jeugd. Die kunnen bijvoorbeeld een eigen tuintje aanleggen. 

De negenjarige Damian van Geel is er al uren zoet mee. Zijn oma wacht geduldig op een bankje. ,,Hij vindt dit heerlijk'', zegt ze. ,,Hij heeft adhd en kan hier helemaal zijn energie in kwijt.'' Prachtig vindt Petra Wevers van adviesbureau KrachtigBuiten voor natuurlijk spelen en ontmoeten, dat de activiteiten heeft georganiseerd.

Regencapes

Na het verhaal van Lodewijk Hoekstra trekken alle kinderen groene regencapes aan. Met de tuinman staan ze onder hun groene parapluutjes. Voor hen staan een paar brandweermannen met de brandweerspuit in de aanslag. Even later staan de kinderen gierend van de pret in een verpletterende hoosbui. 

Er zijn de komende week nog meer activiteiten in de kader van de Week van ons Water. Aanstaande zaterdag is er weer een informatiemarkt op de Nieuwe Markt over de duurzame inrichting van tuinen.