Buuurtbewoner Barro Wijkmans ergert zich aan de overlast rondom de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg in Roosendaal.
Volledig scherm
Buuurtbewoner Barro Wijkmans ergert zich aan de overlast rondom de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg in Roosendaal. © Barro Wijkmans

Wat is de oplossing voor migrantenoverlast in Roosendaal?

ROOSENDAAL - Omdat de overlast van arbeidsmigranten in Roosendaal blijft aanhouden, kondigt burgemeester Jacques Niederer een breed onderzoek aan naar deze bewoners en hun huisvesting. Hij kondigt een evaluatie aan van de notitie Arbeidsmigranten in Roosendaal uit 2008. De notitie is verouderd. 

Met de groei van het aantal werknemers uit Oost- en Midden-Europa is in Roosendaal ook de overlast toegenomen. Bij de gemeente blijven de klachten binnenkomen, ondanks alle maatregelen die al zijn genomen, zoals extra toezicht bij de Poolse supermarkten en het verspreiden van brieven over de geldende normen en waarden.

Aanleiding om de evaluatie aan te kondigen is voor Niederer de recente overlast die buurtbewoners van de stationsbuurt ervaren. De burgemeester had vorige week een gesprek met de groep die een brief met 105 handtekeningen stuurde, met de noodkreet iets aan de hinder te doen. De politieke partijen SP en VVD hebben kritische vragen gesteld over de overlast en wat de burgemeester daaraan denkt te doen. 

Regio

Hij geeft aan een uitgebreid antwoord te willen formeren en daarbij verschillende partijen te betrekken, zoals omwonenden, ondernemers, uitzendbureaus en andere overheidsdiensten zoals de politie. Daarnaast komt er volgens Niederer een regionaal onderzoek naar de huisvesting van arbeidsmigranten en de economische ontwikkelingen in West-Brabant. 

Voor Niederer staat overeind dat ondernemers in Roosendaal arbeidsmigranten nodig hebben en dat dit niet beperkt blijft tot één sector. Hij vermoedt dat de vraag naar werknemers groter is dan dat er in Roosendaal werkzoekenden zijn. Over de huisvesting zegt de burgemeester dat er gewerkt wordt aan grootschalige onderkomens aan de Turfvaartsestraat en de Gastelseweg. 'Spreiding over de stad valt hierbij niet te regelen', schrijft Niederer over de locaties waar de migranten in Roosendaal wonen. 

Panden

In de notitie Arbeidsmigranten in Roosendaal van 2008 werd geschat dat het aantal arbeidsmigranten in Roosendaal ligt tussen de vijfhonderd en duizend. Toen waren er 186 gemeentelijke adressen met kamerverhuur en/of huisvesting van arbeidsmigranten bekend. De grootste concentratie van die panden was in 2008 waargenomen in het centrum (82) en de wijk Kalsdonk (52). 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement