Waarom kiest een jeugdspeler niet voor BSC of Alliance, maar wel voor Roosendaal of RBC?

ROOSENDAAL - BSC gaat de strijd aan om het krimpende aantal jeugdleden tegen te gaan. De club is in tien jaar tijd gezakt van de grootste naar een van de kleinste van Roosendaal. 

Om dat te veranderen, gaat BSC zowel investeren in de kwaliteit als kwantiteit van de jeugdafdeling, door het contributiesysteem aan te passen. De jongste jeugdleden voetballen in de toekomst voor niks bij BSC, de beste spelers in de oudere jeugdlichtingen betalen wat meer om in een selectieteam te voetballen. Ook Alliance voert veranderingen door in de jeugdafdeling.

Er zijn vijf voetbalclubs in Roosendaal, waarvan RKVV Roosendaal de meeste jeugdspelers trekt en de grootste talenten voor RBC kiezen. BSC en Alliance hopen weer mee te kunnen doen in die strijd, door de jeugdafdelingen te vernieuwen. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste redenen voor een Roosendaalse jeugdspeler om voor een bepaalde club te kiezen?

Volledig scherm
Peter en Jens Taks bij Alliance. © Tim van Boxtel

De 8-jarige Justin Taks voetbalt in de Jeugd onder 9 jaar van voetbalvereniging Alliance. Zijn vader Peter en hij hebben naar verschillende factoren gekeken. ,,De afstand naar de club was belangrijk, maar Justin wilde ook graag met zijn vriendjes voetballen. We zijn daarom bij Alliance gaan kijken en dat beviel ons wel. De mensen gaan daar goed met elkaar om, op een gezellige manier en er worden goede trainingen gegeven.”

Volledig scherm
De zonen van Bas Bogers, Daan en Luuk. © Tim van Boxtel

De zonen van Bas Bogers, de 10-jarige Daan en 7-jarige Luuk, spelen bij DVO’60, terwijl hun vader bij de buurman is begonnen. ,,Ik speelde bij RKVV Roosendaal, maar leerde toen mijn vrouw kennen en dat is een Van Osta. Die familie ademt DVO’60, dus heb ik de overstap gemaakt. Ik heb het daar altijd prima naar mijn zin gehad en heb mijn zoontjes daarom ook bij die club ingeschreven. DVO’60 is één grote familie, niet zo massaal als andere clubs.”

Volledig scherm
Barry Bielok met zijn zoontjes Sam en Jens. © Tim van Boxtel

Barry Bielok is ‘een BSC’er in hart en nieren’, maar toch stapte hij met zijn zoons over naar RBC. ,,Ik miste wat bij BSC, het mocht wat serieuzer. Ik vind alles bij RBC geweldig geregeld. Er lopen goede trainers rond en elk juniorenteam krijgt veel aandacht, omdat er maar één per leeftijdscategorie is. Mijn oudste zoon Sam ging met sprongen vooruit en speelt nu bij NAC. Mijn jongste Jens zie ik ook stappen maken bij RBC. Daar heb ik die extra contributie wel voor over.”

Eric Nagtzaam schreef zijn zoontje Colin in bij BSC, na een rondje langs verschillende sporten. ,,Ik wilde eerst uitzoeken wat hij leuk vond. Via het project Sjors Sportief kon je met diverse sporten kennismaken. Halverwege vorig jaar was er een activiteit waarbij selectiespelers van BSC training gaven aan groepen die langskwamen op sportpark Vierhoeven. Dat was zo leuk, dat we nergens anders meer hoefden te kijken.”

Volledig scherm
Eric en Colin Nagtzaam, die bij BSC speelt. © Tim van Boxtel

De zoontjes van Rob Sebregts, Tijn (9) en Luuk (7), spelen bij RKVV Roosendaal. ,,Het is een grote club, met een goede jeugdopleiding. Niet zoals RBC, maar daarvoor moet je echt gevraagd worden.” Dat RKVV Roosendaal in de buurt was, vond hij ook een voordeel. ,,Maar dat is niet de belangrijkste reden. Ik wil vooral dat mijn zoontjes plezier hebben.” 

Volledig scherm
De familie Sebregts is lid van RKVV Roosendaal. © Tim van Boxtel