Volledig scherm
Er gingen vorig jaar meer verhuisdozen de regio uit dan er binnen kwamen. foto DG

Waarom gaan al die Gastelaren weg?

Oud GastelOUD GASTEL - Het inwoneraantal van Oud Gastel daalde sinds 2008 van 7264 naar 6937 in 2017. Dat terwijl Hoeven groeit en groeit, die kern heeft nu 6744 inwoners. Gastelaren denken dat vooral veel jongeren en starters vertrekken.

Een gebrek aan starterswoningen, het stille uitgaansleven en de vergrijzing in het dorp zijn argumenten die de Gastelaren zelf geven voor het dalende inwonersaantal. Veel van hen verwachten dat de lijn omhoog gevonden wordt als het nieuwbouwplan Oud Gastel-Noord - dat nu in volle gang is - is afgerond. In totaal moeten daar 150 woningen komen.

'Alles wat mijn hartje begeert'
Richard Hamers (21) zit wel op zijn plek in Oud Gastel. ,,Ik heb hier alles wat mijn hartje begeert hier. ’t Hart van Gastel begint ook steeds meer te leven.”

Jordy Buijs (27) reist als dj Dr Phunk de wereld over, maar is toch altijd blij als hij in Oud Gastel thuiskomt. ,,Ik geniet van de rust, zou gillend gek worden in een stad.” Hij denkt wel te weten waarom sommigen wegtrekken. ,,Qua winkelaanbod en uitgaan is er niet veel voor de jeugd, daarvoor moeten ze tien of twintig minuten rijden. Voor mij is dat geen probleem, in Amerika rijden sommigen wel twee uur voor een boodschap. De cultuur is hier anders, mensen willen dichterbij het vuur zitten.”

Thomas Buijk (21) is een van die jongeren die Oud Gastel heeft verlaten. Hij woont nu op kamers in Breda. ,,Dat komt omdat mijn ouders verhuisden naar Steenbergen, die hadden niet echt een connectie met Oud Gastel. Ik mis het dorp wel, heb er een leuke vriendengroep. Een avondje in ’t Hart zit er nu niet meer in.”