Wethouder René van Ginderen (op trap) onthult het doorkomst bord.
Volledig scherm
Wethouder René van Ginderen (op trap) onthult het doorkomst bord. © foto: Floyd Aanen/BNDeStem

Vuelta koerst door Wouwse Plantage: ‘Ons dorp aan de wereld laten zien!’

WOUWSE PLANTAGE - Het peloton van de Ronde van Spanje raast deze zomer maar een ‘kwartierke’ door het kerdorp heen, maar de Vuelta-koorts slaat al toe in Wouwse Plantage. 

,,We zijn er al een halfjaar mee bezig. We kunnen niet wachten totdat we in augustus aan de wereld kunnen laten zien dat Wouwse Plantage het wielerhart is van Roosendaal", zegt Arian Tak, de man met het grootste wielerhart van ‘de Pin’. 

Etappe Breda - Breda

Op zondag 16 augustus vindt  in West-Brabant de derde etappe plaats van La Vuelta. De etappe Breda-Breda is 194 kilometer lang en doorkruist West-Brabant. Het peloton doet naast Wouwse Plantage ook onder andere Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur aan. 

Tekst gaat verder onder de foto

Derde etappe Breda - Breda
Volledig scherm
Derde etappe Breda - Breda © La Vuelta

Sportwethouder René van Ginderen: ,,De koers komt uit Huijbergen en rijdt Wouwse Plantage binnen. Daarna gaan ze verder richting Rucphen. Ze doen geen andere drop van onze gemeente of het centrum van Roosendaal aan. Onze uitvalsbasis is dus logischerwijs Wouwse Plantage.”

Quote

De gemeente trekt zo'n 45 duizend euro uit om van de doorkomst tot een succes te maken

René van Ginderen, Sportwethouder

100 dagen Spaans feest

Ook in de 100 dagen voorafgaand aan de doorkomst van de Vuelta is er ruimte voor een Spaans feest in de gemeente Roosendaal. “We willen via de Vuelta Holanda alle Rosendalers verbinden door 100 dagen lang activiteiten en evenementen te ontwikkelen. We zijn, in aanloop naar de Vuelta Holanda op zoek naar originele activiteiten die een link hebben met Spanje, de Vuelta Holanda of de wielersport,” aldus Van Ginderen. 

De gemeente trekt zo'n 45 duizend euro uit om van de doorkomst een succes te maken.  

Wielerdorp Wouwse Plantage

Het kerdorp heeft een lange staat van dienst als het om wielrennen gaat. De ‘Hel van de Pin’ bezorgt renners en wielerliefhebbers al vanaf 1954 jaarlijks veel plezier. Maar het dorp is ook bekend van profrenner Jac van Meer die meereed in de rondes van Italië, Frankrijk en Spanje. 

Quote

Ook gaan we een zogeheten ‘Tomatina’ organise­ren

Arian Tak

Arian Tak  heeft grootste plannen. ,,De centrale evenementenlocatie is de parkeerplaats bij de Natuurpoort. Dat ligt direct aan het parcours van de etappe. We gaan daar zand storten en een groot scherm plaatsen om alles de hele dag te volgen. Ook gaan we een zogeheten  ‘Tomatina’ organiseren, dat is een Spaanse tomaten-gooi-wedstrijd.” Ook voor de kinderen zijn er dingen te doen. ,,Een heus kinder-catagnetten-orkest en het project ‘kinderen maken kunst’. Daarbij maken kinderen onder begeleiding van lokale kunstenaars een blijvende herinnering in de vorm van een wielerschilderij wat een plek krijgt in dorpshuis de Spil.”