Volledig scherm
Camera's geplaatst aan Amethistdijk in Roosendaal © Christian traets

Vrijspraak schietpartij Amethistdijk: strafdossier suggestief

BREDA - Verdachte Younes B. is vrijgesproken van betrokkenheid bij de schietpartij op een woning aan de Amethistdijk in Roosendaal op 18 februari. De rechtbank in Breda noemde de resultaten van het politieonderzoek ‘suggestief’.

De schietpartij zou de apotheose zijn geweest van een vete tussen Younes B. en de familie van Hicham B., van wie het huis was dat werd beschoten. Hichams broer Jaouad werd eerder dit jaar al veroordeeld tot vier jaar cel, omdat hij in december vorig jaar op de Diamantdijk in Roosendaal op Younes schoot. Younes had eerder Jaouad en zijn familie veelvuldig en ernstig bedreigd, met name via Snapchat. De vete zou gaan om een partij van 30 kilo hash, die Younes zou hebben geript van een neef van de broers.

Bewijs

De schietpartij gebeurde in februari, vlak nadat Hicham was vrijgelaten uit voorarrest op verdenking van die eerdere schietpartij. Daarom was het vermoeden dat Younes met de schietpartij van doen had. Justitie sprak vele getuigen en analyseerde talloze whatsapp-gesprekken. In die whatsapps stond onder meer dat Younes zou hebben ‘gepopt’, straattaal voor schieten. De rechtbank deed al die getuigenverklaringen en whatsapp-gesprekken af als ‘suggestieve verklaringen die zijn gebaseerd op aannames.’ Wettig en overtuigend bewijs was er volgens de rechtbank niet. Younes B. is daarom al voor de uitspraak vrijgelaten.

De verdachte had zelf ook verteld dat hij niets met de schietpartij op de Amethistdijk had te maken. Hij was op dat moment ergens anders, had hij verklaard.

Roddel en achterklap

Volledig scherm
Een woning aan de Amethistdijk in Roosendaal is in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 februari 2018 beschoten. Er zat onder meer een kogelgat in het rolluik. © Franka van der Rijt

De rechtbank veroordeelde Younes wel voor alle bedreigingen die hij naar de familie B. stuurde. Daarvoor kreeg hij twee weken cel. Die zat hij al lang en breed uit in voorarrest. Advocaat Bas van Faassen was blij met het vonnis. De rechtbank volgde bijna volledig zijn pleidooi van twee weken gelezen. ,,Ik ben blij dat de rechtbank bij elke bewering van getuigen ook echt gekeken heeft of daar nu bewijs voor was.’' Al die beweringen waren niet meer of minder dan roddel en achterklap, zei hij twee weken geleden.

Volledig scherm
Camera's geplaatst aan Amethistdijk in Roosendaal © Christian traets
  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”