Volledig scherm
Station Bergen op Zoom. © Christian Traets / MaRicMedia

Vrijspraak: Roosendaalse drieling lijkt zó op elkaar, dat de rechter niet kan beoordelen wie de dader is

ROOSENDAAL - Welke van de Roosendaalse eeneiïge drieling had nou die klap gegeven? De jongeman die het volgens meerdere getuigen zou hebben gedaan, is nu vrijgesproken. Ze lijken ook zo op elkaar...

Het is een voor de Nederlandse rechtspraak opmerkelijke zaak, lacht advocaat Ziya Yeral in zijn juridische vuistje. Hij staat de inmiddels 20-jarige Roosendaler bij die ruim twee jaar geleden werd aangeklaagd omdat hij iemand geslagen en geschopt zou hebben. 

Schuld

Dat gebeurde in bijzijn van een tweede broer van de identieke drieling. Gezien de opmerkelijke gelijkenis spreekt het Hof in hoger beroep nu van gebrek aan wettig en overtuigend bewijs. Een van de twee heeft schuld, daarvan is iedereen wel overtuigd. Daar doen de gebroeders persoonlijk niet eens moeilijk over. Maar wie?

Zwijgen

De drieling heeft geen trek in publiciteit, ook niet nu er geen werkstraf meer dreigt voor één van hen. Welke? Dat gaan ze niet zeggen. Hun bloedeigen moeder zwijgt eveneens: zelfs die kan haar kroost bij tijd en wijle amper uit elkaar houden.

Juist dat is een van hun redenen om niet in de krant te willen. De blonde broers worden van kleins af aan al te vaak verwisseld, vinden dat ze recht hebben op hun eigen identiteit, hebben van de weeromstuit tatoeages genomen om individueel herkend en erkend te worden. 

Klappen

Even terug naar 2016. Op het plein voor het NS-station in Bergen op Zoom ontstaat een woordenwisseling tussen een stelletje (man/vrouw) en de twee Roosendaalse drielingbroers. Volgens verschillende getuigen vallen er een klap en een schop. De man die in het ziekenhuis belandt, zal bij zijn aangifte verklaren dat hij zijn vriendin wilde beschermen.

,,De getuigenverklaringen liepen her en der uiteen", zegt drieling-advocaat Yeral, blij met de uitspraak van het Hof. ,,Over kleding en over uiterlijk. Ze zouden de één kunnen bedoelen, maar ook de ander. En dát is de crux in het levensverhaal van de broers: altijd wordt er naar iemand gewezen zonder dat het mensen echt uitmaakt of ze de juiste wel voor zich hebben."

Quote

Schuld moet bewezen worden en dat is met deze twee van de drieling niet gelukt

Ziya Yeral, advocaat

Loyaal

Binnenskamers weet de Roosendaalse drieling heus wie er verantwoordelijk was voor mishandeling, geeft hun advocaat toe. ,,Maar de één is niet verplicht om de ander er voor de rechtbank bij te lappen. Broers zijn loyaal aan elkaar, da's logisch. En de rechter heeft ze allebei gezien: die kon ze - net als de getuigen - kennelijk ook niet uit elkaar houden."

Geen bewijs

Eerzame burgers die het flauw vinden dat de dader niet de schuld op zich heeft genomen, zijn bij hem aan het verkeerde adres. ,,Niemand zit op en veroordeling en een strafblad te wachten. Schuld moet bewezen worden en dat is volgens het Hof nu eenmaal niet gelukt."

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”