Volledig scherm
Het kweken van complete organen in varkens is nog toekomstmuziek. © ANP

Vragen PvdA over uitbreiding veehouderijen Sprundel

SPRUNDEL - De Brabantse fractie van de PvdA heeft vandaag bij de provincie haar ongerustheid uitgesproken over de mogelijke uitbreiding van intensieve veehouderijen in het Sprundelse buitengebied. Eerder deze maand deed de Partij voor de Dieren dat ook al.

Aanleiding is dat de Sprundelse veehouder Nouws zijn bedrijf aan de Oosteindseweg wil uitbreiden van 5.200 naar 8.100 varkens. Buurtbewoners vrezen daardoor nog meer stankoverlast dan nu al het geval is. Bij de gemeente Rucphen komen jaarlijks honderd klachten binnen, maar de gemeente zegt daar niks mee te kunnen zolang er geen sprake is van overschrijding van de geurnormen.

De PvdA vraagt zich af welke rol hier is weggelegd voor de Omgevingsdienst en wil weten hoe afhankelijk die instantie is van de gemeente Rucphen voordat er een traject tot handhaving of nader onderzoek wordt ingezet.

Ook vindt de PvdA het vreemd dat door een tussentijdse aanpassing van het bestemmingsplan de uitbreiding van de veehouderij nu wel mogelijk is. Daarover hebben omwonenden nog een procedure lopen bij de Raad van State die 19 mei wordt behandeld.