In het verleden was een fruitteeltbedrijf gevestigd aan de Bornhemweg in Oudenbosch waar chemische bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Om die reden laat de gemeente aanvullend bodemonderzoek doen.
Volledig scherm
In het verleden was een fruitteeltbedrijf gevestigd aan de Bornhemweg in Oudenbosch waar chemische bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Om die reden laat de gemeente aanvullend bodemonderzoek doen. © Creative Commons

Voor de zekerheid toch aanvullend grondonderzoek Bornhemweg Oudenbosch

OUDENBOSCH - De gemeente Halderberge laat aanvullend bodemonderzoek uitvoeren naar de grond aan de Bornhemweg in Oudenbosch.

Op die plek wil Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor ruimte 17 woningen bouwen, maar in  het verleden was er een fruitteeltbedrijf gevestigd en dat betekent dat er gewerkt werd met chemische bestrijdingsmiddelen.

In 2007 al is er een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd, antwoorden B en W nu op vragen van het CDA. Daaruit  bleek dat de bovengrond plaatselijk licht verontreinigd is met bestrijdingsmiddelen (DDT/DDE/DDD), EOX, minerale olie, PAK’s of zware metalen. 

‘Lichte verontreining die toekomstig gebruik niet beperkt’

De vastgestelde verontreiniging beperkt toekomstige gebruik van de grond niet, luidde toen de conclusie van het onderzoek. Maar: om eventuele problemen te voorkomen, wil de gemeente toch nog een aanvullend onderzoek laten uitvoeren voordat de grond definitief ‘geleverd’ wordt. 

Intussen zijn offertes opgevraagd voor zo'n aanvullend bodemonderzoek, dat vermoedelijk na de zomer wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek, bekijkt de gemeente of er maatregelen genomen moeten worden, bijvoorbeeld sanering. 

Vanaf 2003 moesten tuinders een toeslag betalen voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Volledig scherm
Vanaf 2003 moesten tuinders een toeslag betalen voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. © FBF FOTOGRAFIE