Volledig scherm
© Martin Ommering

Vliegende brigade tegen drugsoverlast in Roosendaal

ROOSENDAAL - Roosendaal gaat werken met een 'vliegende brigade' tegen de overlast van drugshandel op straat en de productie van drugs in vooral de woonbuurten.

Het gaat om een eigen initiatief van burgemeester Jacques Niederer, bedoeld om sneller te kunnen reageren op meldingen van bewoners over drugsoverlast. "De politie doet al heel veel, maar ik wil de bestrijding uit de anonimiteit halen. Burgers hebben vaak het gevoel dat er niets met hun meldingen wordt gedaan. Niets is minder waar, maar het is lang niet altijd zichtbaar voor de mensen omdat er bijvoorbeeld agenten in burger rondlopen. Je moet dit zien als een extra inspanning om heel snel tot actie over te gaan."

Drugssquad

De vliegende brigade is door Niederer gedoopt tot 'drugssquad', zeg maar een aparte eenheid die wordt samengesteld uit politiemensen en de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente. Per 1 januari beschikt politiedistrict De Markiezaten over een Flexteam van 20 formatieplaatsen. Niederer kan voor de drugssquad putten uit dienders van dit Flexteam, aangevuld met boa's. Politie en justitie zijn akkoord met de vliegende brigade.

De drugsbestrijding lag voorheen in Roosendaal en Bergen op Zoom in handen van politieteam Courage. Dat is inmiddels ingebed in de reguliere politiesterkte. De nieuwe drugssquad wordt alleen in Roosendaal ingezet. "Het is een Roosendaals initiatief voor onze inwoners", aldus Niederer die benadrukt dat burgers moeten doorgaan met het melden van verdachte personen of situaties.