Vijf grootste ergernissen voor rolstoelers in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het Roosendaals Gehandicapten Platform Rogep bestaat deze week 35 jaar. De vrijwilligers komen tot de conclusie dat het in de gemeente zo slecht nog niet gaat met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Sinds de oprichting in 1982 is er veel bereikt, al zijn er nog wensen over. ,,Het liefst zouden wij onszelf opheffen. Daarvoor is het te vroeg'', zegt voorzitter Jan Lanooy. 

De platform blijft ijveren voor een betere bereikbaarheid en toegankelijkheid in Roosendaal. Dit zijn de vijf grootste ergernissen van mensen met een beperking in Roosendaal.

1. Trottoirs

Deze staan vanaf de oprichting hoog op de agenda. Veel is verbeterd, maar nog altijd rijden rolstoelers zich klem tegen uitstallingen, reclameborden, fietsen en hebben ze moeite met de scheve stoeptegels.

Volledig scherm
Foto John de Pater Voor iemand in een rolstoel of scootmobiel is het soms zigzaggen op de stoep tussen de reclameborden en uitstalling van winkels.

2. Openbare toiletten

Ten eerste: ze zijn er amper in Roosendaal en ten tweede: die enkele écht openbare invalidetoilet in winkelcentrum De Rozelaar moeten de mindervaliden delen met ouders die er hun baby's verschonen. Door de aanwezigheid van een kinderpotje en een plank om de baby op te leggen, is de ruimte toch nog beperkt.

Volledig scherm
Als je al een toilet vindt voor mindervaliden, is zelfs deze niet altijd even makkelijk bereikbaar. © Sandra Zeilstra

3. Parkeerplaatsen

Vrijwilligers van het Rogep plaatsen nog regelmatig een kaart onder de ruitenwissers van een auto die is geparkeerd op de plek voor mindervaliden. De  hotspot op dat gebied is het Bravis ziekenhuis, waar dit vaak gebeurt, gevolgd door de winkelcentra in Roosendaal.

Volledig scherm
Het Rogep stopt deze kaarten onder de ruitenwissers van auto's op invalidenparkeerplaatsen. © Frank Timmers

4. Blindengeleidelijn

Op veel plekken zijn blindengeleidelijnen aangelegd bij oversteekplaatsen en bushaltes. Maar nog niet overal. De situatie aan de Jan Vermeerlaan was een uitzondering. Daar waren de lijnen aangelegd achter een lichtmast, dit is snel hersteld. 

Volledig scherm
Dat er een paal staat op een oversteekplaats aan de Jan Vermeerlaan was een foutje van de gemeente Roosendaal. © Frank Timmers

5. Horeca winkels en sportclubs

Het is vaak lastig, vooral in oude panden, maar toch kunnen de eigenaren van winkels, cafés en ook de sportclubs vaak beter hun best doen om hun gelegenheid beter toegankelijk te maken.

Volledig scherm
Het valt voor rolstoelers niet altijd mee om een horecagelegenheid te betreden. © Sanne Donders
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Eigentijdse herinnering aan de turfvaart in Roosendaal
  PREMIUM

  Eigentijd­se herinne­ring aan de turfvaart in Roosendaal

  ROOSENDAAL - Het oudste cultuurhistorisch monument van Roosendaal ligt verscholen in de wijk Kortendijk. De ogen van Cor Rops, voorzitter van projectgroep Herleving Turfgeschiedenis West-Brabant, glimmen als hij dat zegt. Het gaat om turfvaart De Staaltjes, zo’n 700 jaar oud, die achter de Desmijndijk en Diamantdijk loopt. Kunstenaars Benjamin Scheltema en Bob Martens hebben in de onderdoorgang zaterdag in twee mooie wandschildering een eigentijdse herinnering aan de turfvaart vereeuwigd.
 2. Deze danser is de bedenker van de Vogeltjesdans en hij komt uit St. Willebrord
  PREMIUM
  video

  Deze danser is de bedenker van de Vogeltjes­dans en hij komt uit St. Willebrord

  SINT WILLEBRORD - Fernando Reyes (58) – geboren als Conny van Es en in St. Willebrord opgegroeid met Corrie Konings – reisde als professioneel danser de hele wereld over. Hij werd bekend als bedenker van de Vogeltjesdans en geeft op Mallorca waar hij woont, 250 Spaanse dansvoorstellingen per jaar. Maar toch hunkert hij nog altijd naar erkenning. ,, Ik heb aardig wat gedaan om de naam Willebrord bekend te maken. Een lintje zou ik wel leuk vinden.”

poll

Het nieuwe Roosendaalse liedje van Van Alles Wa is een van de beste carnavalsliedjes

Het nieuwe Roosendaalse liedje van Van Alles Wa is een van de beste carnavalsliedjes

 • Eens (49%)
 • Oneens (51%)
598 stemmen