Volledig scherm
herbert kats © Richard Gesell

Verzet tegen de Binnentuin Rucphen

RUCPHEN - Grootschalige verhuizing op de tocht. De puzzel rond de sportfaciliteiten in de Binnentuin is verre van gelegd. De stukjes passen vooralsnog niet in elkaar.

Het project Binnentuin zit in zwaar weer. Het plan om via een doorschuifoperatie ruimte te maken voor wielervereniging Willebrord Wil Vooruit (WWV) stuit op grote weerstand van de drie andere verenigingen.

Die gunnen WWV een eigen wielerbaan maar vinden dat ze door de gemeente op veel te hoge kosten worden gejaagd. Wethouder René Lazeroms hoopt via externe bemiddeling de zaak in het nieuwe jaar vlot te trekken. Het zit de verenigingen vooral dwars dat ze pas na heel lang praten te horen kregen dat ze fors mee moeten betalen. ,,Terwijl we daar vanaf het allereerste begin naar hebben geïnformeerd", briest Dennis Kubinek van Mistral.

Voor zowel de hockeyclub als voor atletiekvereniging AVR'90 is de maat vol; Orion (handbal) spreekt diplomatiek van 'een tegenvaller'.

Deel van het herindelingsplan is de vier verenigingen in één nieuw onderkomen te huisvesten, een zogeheten multifunctionele sport accommodatie (MSA). Die ruimte zou - kaal opgeleverd- bijna twee miljoen kosten.

Het opknappen van de huidige kantine en doucheruimten is op verzoek van de gemeente uitgesteld om geen geld te verspillen als er toch nieuwbouw zou komen.

Maar Mistral en AVR geloven niet meer in herlocatie van de velden en een nieuw clubgebouw. Het schetsplan dat de gemeente liet opstellen, leidt volgens hen tot een bijdrage van dik 3,3 ton per vereniging en dat geld is er niet. ,,De gemeente probeert ons een pand door de strot te duwen'', zegt Kubinek.

Onderhoud

De drie clubs willen nu dat de gemeente geld dat voor achterstallig onderhoud apart is gezet alsnog vrijgeeft. ,,Onze 300 meter baan is helemaal op", zegt Mark Kamphuis van AVR, dat bij verder uitstel van renovatie vreest voor ledenverlies. Kamphuis: ,,Er is ons een jaar geleden gevraagd: 'denk mee'. En dat hebben we ook gedaan. We laten ons niet nog langer aan het lijntje houden."

Het schetsplan dat de gemeente door GEO Infra liet opstellen krijgt het predicaat prachtig, maar wordt gezien als 'een ideaalplaatje' dat kostentechnisch onhaalbaar is.

Alle clubs willen terugvallen op eerdere gedane toezeggingen van de gemeente. Voor Willebrord Wil Vooruit, dat zich in dit stadium van commentaar onthoudt, is de aanleg van een 1500 meter wielerbaan het inlossen van een dertig jaar oude belofte. De wielerclub traint nu nog op de weg.

AVR geeft prioriteit aan het verbeteren van de afgekeurde 300 meter baan, hoewel het bij de herverkaveling zicht had op een nieuwe 400-baan. De atletiekclub wil dat de oude asfaltlaag op de bestaande baan snel vervangen wordt door kunststof. Daarvoor is 5,7 ton voor gereserveerd. Gewenste ingebruik-name: 1 september 2018.

Orion (waarvoor 116.000 euro apart is gezet) rekende met een tweede grasveld. Barry Verbraak van de handbalclub denkt dat die er met een iets andere ligging toch zou kunnen komen. Een derde veld komt er dan mogelijk niet.

Puzzelen

Als het grote herindelingsplan (verhuizing van faciliteiten) niet zou doorgaan, wordt het puzzelen met de ruimte. Niet alleen met de banen en velden. De geplande MSA vervalt dan en de oude ruimte (nu al door Mistral en Orion gedeeld) blijft aan de rand van het hockeyveld. Ook kan de huidige atletiekbaan niet meer gedraaid worden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement