Volledig scherm

Vervuilde grond op terrein Staalunie

STAMPERSGAT - Het handelsbedrijf Mostert, nieuwe huurder van het voormalige Staalunie-terrein mag haar bedrijfsactiviteiten voorlopig alleen uitoefenen in de loodsen. De gemeente Halderberge staat buitenopslag van het bedrijf gespecialiseerd in trailers, bussen en landbouwvoertuigen niet toe in de open lucht. Op een strook grond achter de Brugstraat is asbest in de grond geconstateerd. De grondvervuiling is veroorzaakt bij het dempen van het oude haventje van Stampersgat.

Mostert huurt het terrein van Reesink Staal, dat in 2012 haar bedrijsactiviteiten terughaalde naar Zutphen. Sindsdien liggen in de loodsen nog carnavalsattributen en mag carnavalsvereniging Meekrap in een Romey-loods aan de prinsenwagen bouwen. In december konden de buurtbewoners van de Brugstraat, Fabriekstraat en Noordzeedijk kennismaken met de nieuwe huurders en vragen stellen. Het ging ook toen over de vervuilde grond en de verkeersbewegingen door de dorpskern.

De fractie Voor De Gemeenschap (VDG) heeft vragen gesteld over het bedrijf dat haar bedrijfsactiviteiten vanuit Klundert en Oude Molen heeft overgeheveld naar Stampersgat. Raadslid Gert Logt wil weten of het bedrijf op dezelfde wijze de bedrijfsvoering voortzet op het oude Staalunie-terrein. ,,Het terrein in Oude Molen was rommelig en loodsen werden onderverhuurd aan derden.'' Logt heeft zijn gemeentebestuur gevraagd contact op te nemen met buurgemeente Moerdijk en te vragen naar de ervaringen met Mostert Trading.

In de beantwoording laten burgemeester en wethouders weten voorinformatie te hebben ingewonnen over de aard van het bedrijf. Over de vervuilde grond is extra overleg geweest met eigenaar Piet Mostert. ,,Daarbij is de afspraak gemaakt dat zolang er niet in de grond geroerd wordt, er voor de omgeving geen gevaar is'', aldus wethouder Hans Wierikx, die het bedrijf de komende maanden regelmatig laat controleren op de gemaakte afspraken. ,,Vervolgens kunnen we bekijken wanneer buitenopslag toelaatbaar wordt.''