Volledig scherm
Een oude foto van de Tullepetaon, toen het narrenstokje nog wel een vaandel had. Daarop de woorden 'Tunc in alto laxo', volgens Mark Stuij potjeslatijn voor 'Toch heb ik overal schijt aan'. Dat vaandel moet dit jaar terugkeren. © Léon Vermunt

Verloren vaandel van de Tullepetaon keert terug tijdens Zeulbendspektaokel

ROOSENDAAL - De verloren spreuk ‘Tunc in alto laxo’ keert tijdens het Zeulbendspektaokel op 23 februari terug op het beeld van de Tullepetaon aan de Markt. Het gaat om een tijdelijke plaquette, in afwachting van het definitieve herstel van het beeld. Dat is technisch onmogelijk in de winterperiode. Dat moet van de zomer gebeuren.

De Stichting Carnaval Roosendaal maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend dat beeld dit jaar te willen herstellen. Het grote beeld van het Roosendaalse carnavalssymbool mist - zonder dat veel Roosendalers daar erg in hebben - al bijna dertig jaar een onderdeel. Kort na plaatsing op het Tongerloplein in 1991 is een deel van het vaandel van het narrenstokje afgebroken. Waarschijnlijk omdat er een vrachtwagen tegenaan heeft gezeten. 

‘Tunc in alto laxo’

Op die stok stond de spreuk ‘Tunc in alto laxo', volgens Mark Stuij - in deze periode beter bekend als Priens Markus I - een behoorlijke losse vertaling van de kreet ‘Toch heb ik overal schijt aan'. Volgens Stuij een knipoog naar carnaval, de periode waarin Roosendaal lak heeft aan het gezag. Daarnaast is het een verwijzing naar de periode toen Roosendaalse carnavalsvierders nog bekend stonden als 'stoepschijters'. Nu staat er alleen nog ‘Tunc’ te lezen.

Het repareren van het beeld was een lang gekoesterde wens van de in november overleden Jan Mol, een van de grondleggers van het carnaval zoals Roosendaal het tegenwoordig viert. De Stichting wil die wens als eerbetoon nu vervullen. De plaquette wordt om 22.00 uur onthuld. Er wordt dan ook kort stilgestaan bij het leven van Jan Mol. 

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.