Volledig scherm
RVP-leider Martien de Bruijn net nadat de uitslag van de Rucphense gemeenteraadsverkiezingen bekend werden. © Herbert Kats

Verkiezingswinnaar PVV buiten spel gezet in Rucphen

RUCPHEN - In de gemeente Rucphen krijgen de komende vier jaar RVP, VVD en CDA het voor het zeggen. 

Die partijen gaan het binnen het nieuwe college doen zonder de PVV, de grote winnaar van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Vanuit het niks behaalde de PVV in Rucphen vier zetels, maar volgens informateur Martien de Bruijn ligt samenwerking met de nieuwkomer niet voor de hand. ,, Het is een nieuwe partij met nieuwe mensen. Dat kan zeker leiden tot vernieuwende samenwerking in de gemeenteraad, maar ik hecht aan stabiliteit en bestuurlijke ervaring."

Informateur 

Martien de Bruijn was in het vorige college wethouder voor de RVP en die kwam bij de verkiezingen met zes zetels als grootste partij uit de bus. De Bruijn werd informateur en denkt na inventariserende gesprekken met alle partijen, dat een samenwerking tussen RVP, VVD en CDA het beste werkt voor Rucphen de komende jaren. 

Stabiel

,,De conclusie die we kunnen trekken na alle gesprekken is dat de inhoudelijke verschillen met alle partijen wel te overbruggen zouden zijn", zegt hij. ,,Ook met de PVV. Maar wij willen een stabiel en voortvarend college en daarbij is ervaring toch wel een plus. Komt bij dat de VVD weliswaar twee zetels verloor (van 7 naar 5), maar in absolute zin nog altijd een zetel meer heeft dan de PVV. En we hebben de afgelopen jaren natuurlijk altijd goed samengewerkt met de VVD."

Op 8 mei is er een raadsvergadering waarin naar verwachting de nieuwe wethouders benoemd worden. Martien de Bruijn en René Lazeroms zijn in ieder geval in de race en duidelijk is ook dat de formatie-omvang van 3 fte's gehandhaafd blijft. 

Van 2010 tot 2014 'regeerde' ook een coalitie van RVP, VVD en CDA. 

Volledig scherm
Juichende PVV na verkiezingen in Rucphen. De partij komt binnen in de gemeenteraad met 4 zetels, maar in het nieuwe college is geen plaats voor de nieuwkomer. © Florence Imandt

De PVV is teleurgesteld dat ze buiten de boot valt, maar voelde de bui al een beetje hangen toen contact met de formateur deze week erg lang op zich liet wachten, zegt voorman Ad Vissenberg. ,,Ik denk niet dat ons gebrek aan ervaring echt de reden is waarom we niet aan de coalitie kunnen meedoen, want dan hadden ze niet met ons hoeven te praten. Dat wist de formateur van tevoren."

Met goede moed

De partij gaat 'met goede moed' de oppositie in, zegt Vissenberg. ,,We zullen alles zeer kritisch volgen zodat het levendige vergaderingen worden. We voeren gewone lokale politiek, dat wil zeggen in de breedte en niet alleen op PVV-items."

Of deze coalitie recht doet aan de verkiezingsuitslag? ,,Dat is niet aan ons om te bepalen. Wij hebben weliswaar vier zetels gehaald, maar zijn met die uitslag niet groot genoeg geworden om onafhankelijk van andere partijen te kunnen opereren. Zo werkt de democratie."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement