Volledig scherm
De beveiligers liepen tot twee keer toe hun rondje om en door het pand. © Opsporing Verzocht

Verdachten kluisjesroof Oudenbosch langer in de cel, één van de dieven vermoedelijk in het buitenland

OUDENBOSCH/BREDA - De twee beveiligers van EBN in Breda die worden verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende kluisjesroof bij de Rabobank in Oudenbosch blijven in de gevangenis. De rechtbank in Breda hield de twee verdachten voorlopig in voorarrest, besloot ze dinsdag.

Quote

Enkelband? Meldplicht? Geen van deze middelen zal voldoende zijn om dat risico in te perken

Officier van justitie

Justitie is bang dat de twee naar het buitenland vluchten als ze vrij komen. Daarom verzette het Openbaar Ministerie zich tegen vrijlating. Officier van justitie Yolanda van Setten: ,,Een enkelband? Paspoort inleveren, een borgtocht, een meldplicht? Geen van deze middelen zal voldoende zijn om dat risico in te perken.'' 

De rechtbank vindt echter dat de verdachten, ze komen uit Roosendaal en Etten-Leur, zoveel binding met West-Brabant hebben dat er geen concreet vluchtgevaar is. Wel vindt de rechtbank dat er een kans is dat ze het onderzoek frustreren, daarom blijven ze vast.

Schatting

Volgens een eerste voorzichtige schatting door de Rabobank namen de dieven voor 4 miljoen euro aan geld en sieraden mee, vertelde Van Setten. Zij heeft voor 1 miljoen euro conservatoir beslag laten leggen op de bezittingen, waaronder de woningen en bankrekeningen, van de verdachten.

Afwezig

In de rechtbank in Breda was het dinsdag voor het eerst dat de zaak openbaar werd behandeld. De twee verdachten, Henri van W. (43, Etten-Leur) en Agron K. (46, Roosendaal) waren er niet. Ook hun advocaten lieten zich vanwege vakantie vervangen door collega's.

Het Openbaar Ministerie denkt dat het duo de twee dieven op 2 maart de bank heeft binnengesmokkeld, onder meer door het alarm te manipuleren. Ook zouden ze op die vrijdagavond de safeloketten uit de grote kelderkluis hebben gehaald, zodat hun handlangers ze in het weekend konden leegroven. Die avond blijkt de kluisdeur tegen de procedure in bijna een uur te hebben opengestaan, terwijl de twee beveiligers als enigen in het gebouw aanwezig waren. De kraak werd pas maandag ontdekt.

Spoorloos

Quote

Ook is niet uit te sluiten dat de buit ook al in het buitenland is

Ook is niet uit te sluiten dat de buit daar ook al is'

De twee dieven zouden oud-collega's van de beveiligers zijn. Die twee zijn echter spoorloos. De politie kan ze vooralsnog niet vinden. Eén van de twee zit in het buitenland, vermoedt Van Setten. ,,Ook is niet uit te sluiten dat de buit daar ook al is'', voegde ze toe. Advocaat Mark Broere van Van W. noemde het een 'showproces'. ,,Er is helemaal niets bekend over de locatie van de buit.''

Het proces gaat op 2 oktober verder.

  1. Oud-Roosendaler Joost sleutelt aan de nieuwste zonneauto van Vattenfall Solar Team: ‘Nuna is ons schatje’
    PREMIUM

    Oud-Roosenda­ler Joost sleutelt aan de nieuwste zonneauto van Vattenfall Solar Team: ‘Nuna is ons schatje’

    ROOSENDAAL/DELFT - Als het een beetje meezit wint zonneauto NunaX in oktober niet voor het eerst de World Solar Challenge. Mocht dat zo zijn, dan heeft die overwinning ook een Roosendaals tintje: oud-Roosendaler Joost Reniers - student werktuigbouwkunde aan de TU in Delft - is een van de studenten die verantwoordelijk is voor de bouw van de zonnekrachtpatser van het Vattenfall Solar Team: ,,Het wordt weer heel spannend.’’