De voormalige Theresiaschool in Moerstraten krijgt een tweede leven als woongroep voor autistische jongeren.
Volledig scherm
De voormalige Theresiaschool in Moerstraten krijgt een tweede leven als woongroep voor autistische jongeren. © Coen Hagenaars

Verbouwing school Moerstraten loopt half jaar vertraging op

MOERSTRATEN - De transformatie van de Theresiaschool in Moerstraten tot een woon-zorglocatie voor autistische jongeren is ruim een half jaar vertraagd. 

Aanvankelijk hadden de twaalf autistische jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar deze maand al hun intrek in de voormalige basisschool moeten nemen,  maar volgens Stan Aarts - een van de eigenaren van het pand - wordt dat pas na de bouwvak. 

Meer tijd

De verbouwing van de school blijkt meer tijd nodig te hebben dan gedacht, zegt Aarts. ,,Er komt best veel bij kijken bij het ombouwen van een school tot een woon- zorgcentrum. Er gelden andere regels als het gaat om brandveiligheid, er moeten extra nutsvoorzieningen aangelegd worden. Daar hebben we meer tijd voor nodig.'' Daarnaast wordt Aarts geconfronteerd met flinke vertraging op de levering van allerlei bouwmaterialen. Dat is een gevolg van de aantrekkende bouw. 

Directeur Jerry Anholt van de Centrale Zorggroep - de instelling die de locatie gaat runnen - bevestigt de tegenslag. ,,Heel vervelend, inderdaad. Maar al snel nadat we onze plannen bekend maakten (in juli, CH) bleek al dat die planning onhaalbaar was.'' Een klein deel van de toekomstige bewoners had volgens Anholt had uit het bestaande cliëntenbestand moet komen. Die mensen zijn in afwachting van de opening tijdelijk ondergebracht in andere locaties van de Centrale Zorggroep in Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen. De rest van de bewoners zijn nieuwe cliënten. 

Verbouwing

Ondertussen is de verbouwing van de oude school in volle gang. De school sloot in 2016 de deuren, wegens een gebrek aan leerlingen. Toen er geen animo bleek voor een appartementencomplex in de school, schakelden Aarts en mede-eigenaar Frank Lenaers over op het plan voor een woon-zorglocatie voor jongeren met gedragsproblemen. 

De verbouwing is inmiddels volop bezig, zegt Aarts. Er is begonnen met de eerste etage, daar worden ruimtes omgebouwd tot vier appartementen. Vervolgens worden de vier lokalen op de begane grond verbouwd tot acht studio's. Volgens Aarts wordt de school zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Zo keren de dakkapellen die jaren geleden zijn verdwenen terug en moet de originele entree weer gebruikt worden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement