De Heimolen in betere tijden in 2015 toen de beoogde exploitanten nog volop mooie plannen hadden. Archieffoto Edmund Messerschmidt
Volledig scherm
De Heimolen in betere tijden in 2015 toen de beoogde exploitanten nog volop mooie plannen hadden. Archieffoto Edmund Messerschmidt © Edmund Messerschmidt / Het Fotob

Veilig draaien Heimolen in gevaar bij Rucphen

RUCPHEN - Erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeente Rucphen flink op de vingers getikt over gebrekkig onderhoud aan de Heimolen in Rucphen waardoor de veiligheid in het geding is. Een inspectie door Monumentenwacht heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente daar, behalve aan de buitenzijde, de afgelopen jaren nauwelijks iets aan heeft gedaan. Op basis van de Erfgoedwet is zij daartoe als eigenaar wel verplicht. 

De erfgoedvereniging wil van de gemeente op korte termijn opheldering waaraan vanaf 2014 de Brim-subsidiegelden zijn besteed die specifiek voor het onderhoud bestemd zijn. Het zou gaan om enkele tienduizenden euro's die de gemeente heeft opgestreken. 

Uitstel van onderhoud drijven de kosten alleen maar verder op en brengen het veilig draaien van de molen in het geding, stelt de erfgoedvereniging in een brief aan het college. Een kopie van dat schrijven is in het bezit van de provincie Noord-Brabant die de subsidie verstrekt en de Rucphense gemeenteraad.  

Rapport

Het rapport van Monumentenwacht Noord-Brabant maakt duidelijk dat er nogal wat schort aan de Heimolen. Zo zijn de remmen van het bovenwiel waaraan de wieken draaien uitgesleten. Het vervangen van die remmen is een kostbaar grapje. Ook het voegwerk rond de deuren van de molen deugt niet en langs de ramen druppelt zoveel water naar binnen dat het houtwerk flink wordt aangetast. 

Er zitten ook scheurtjes in de houten trap naar boven. Op die eerste verdieping is de staat van de balken en vloeren belabberd. Het touw waarmee zakken meel worden gehesen is aan hard vervanging toe omdat het gevaar bestaat dat het kan afbreken met alle gevolgen van dien.

Gemeente Rucphen

De gemeente Rucphen zit al jaren in de maag met het kostbare onderhoud aan de twee molens. Om die reden wil de gemeente van de Heimolen, maar ook van molen De Hoop in Sprundel af. In dat laatste dorp heeft een stichting voorlopig de exploitatie van de molen op zich genomen tot 2019. Dan wordt de zaak opnieuw bezien.  

De Heimolen is tussen 2010 en 2012 aan de buitenkant gerestaureerd. Ook daarvoor had de gemeente Rucphen na die klus een serieuze gegadigde voor de exploitatie. Harrie Tak en zijn vrouw Colinda hadden grote plannen met de molen, maar na bijna vier jaar onderhandelen trok het echtpaar zich in mei 2016 terug omdat het te lang duurde voordat er overeenstemming  was over de voorwaarden. 

De gemeente is daardoor nog steeds eigenaar van de molen. Dat blijft voorlopig zo, want een volgende gegadigde is inmiddels ook afgehaakt. Volgens kenners staan kandidaten voor een zware opgave. Alleen al voor noodzakelijk onderhoud is maandelijks minstens duizend euro nodig. 

Bij de Heimolen in Rucphen helpen Toon Hendrix en Jan en Jesper Sips de molen op gang. Archieffoto Peter van Trijen/Pix4Profs
Volledig scherm
Bij de Heimolen in Rucphen helpen Toon Hendrix en Jan en Jesper Sips de molen op gang. Archieffoto Peter van Trijen/Pix4Profs © peter van trijen/pix4profs