Volledig scherm
Zonsondergang bij de tv-toren in Roosendaal. © Ben Steffen

Veertig jaar West-Brabant in beeld: fotojournalisten exposeren

Samen brachten ze een half miljoen foto's naar het West-Brabants archief, de meest bijzondere exposeren fotojournalisten Thom van Amsterdam en Ben Steffen in Museum Tongerlohuys in Roosendaal. Ze laten de verandering van West-Brabant zien van de afgelopen veertig jaar.

Van Amsterdam en Steffen werkten vanaf 1970 als persfotograaf in West-Brabant, met name voor Brabants Nieuwsblad en De Stem dat later is gefuseerd tot BN DeStem. Iedere dag reden ze van hot naar her, in de hoop dat hun foto werd meegenomen in de krant van morgen. Steffen: ,,Na het afwerken van de foto's, gaf ik ze mee met de posttrein tussen Roosendaal en Breda. Dan werden ze opgehaald door een koerier in Breda. Soms ging dat wel eens mis en werden de foto's op het station van Zwolle gevonden."

Quote

Na het afwerken van de foto's, gaf ik ze mee met de posttrein tussen Roosendaal en Breda

Ben Steffen

Verandering

Quote

Het grote voordeel was dat je gelijk zag wat je had gemaakt

Thom van Amsterdam

In de loop der jaren hebben de persfotografen West-Brabant zien veranderen. Maar hebben ze zelf ook veel verandering meegemaakt, zoals de overgang van analoge fotografie naar digitaal. ,,Dat bespaarde ons veel tijd. Het grote voordeel was dat je gelijk zag wat je had gemaakt", vertelt Van Amsterdam.

Maar één ding is nooit veranderd: Van Amsterdam en Steffen brachten beeld bij het nieuws. Ze stonden altijd vooraan; bij feesten, huldigingen en jubilea, maar ook ongelukken, verdriet en dood. Elke foto vertelt een eigen verhaal en dat verhaal delen de fotojournalisten tijdens de expositie.

Van 24 februari tot en met 26 mei is expositie 'Verandering' te zien in Museum Tongerlohuys aan de Kerkstraat in Roosendaal. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Volledig scherm
Burgemeester Van der Laar van Bergen op Zoom (rechts) met zijn vrouw. © Ben Steffen
Volledig scherm
Duivenmelker Van Loon uit Ossendrecht. © Thom van Amsterdam
Volledig scherm
Het centrum van Breda. © Thom van Amsterdam
Volledig scherm
Jonkheer Beelaerts van Blokland. © Thom van Amsterdam
Volledig scherm
Maisoogst in Nispen. © Ben Steffen
Volledig scherm
De Antoniuskerk in Roosendaal wordt afgebroken. © Fotomontage Ben Steffen
Volledig scherm
Boerenschuur in Achtmaal. © Ben Steffen