Veel fietsen gestolen in Oudenbosch-Centrum, Hoeven en Oud Gastel

Nergens worden zoveel fietsen gejat in de gemeente Halderberge als in het centrum van Oudenbosch.

In de afgelopen zes jaar werden in die buurt maar liefst 223 tweewielers gestolen, blijkt uit cijfers van RTL Buurtfacts. Die baseert zich op de registraties van de politie, maar volgens het CBS doet slechts 30 procent van de slachtoffers van een fietsendiefstal aangifte. In totaal werden in de afgelopen zes jaar maar liefst 569 fietsen gestolen in Halderberge.

In de andere vier kernen valt vooral het aantal meldingen in Hoeven en Oud Gastel op. In en rondom Hoeven deden 126 mensen aangiften van een fietsendiefstal, Oud Gastel was goed voor 109 registraties. Die twee kernen zijn daarmee samen verantwoordelijk voor dik 40 procent van het totaal. In de buurt van Bosschenhoofd lieten dertien gedupeerden een diefstal registreren, Stampersgat had er slechts vier in de afgelopen zes jaar.

De politie blijft de strijd aangaan. Zo was er al de lokfiets en is er inmiddels ook een registratiesysteem waarin gestolen fietsen worden opgenomen. Daarin kunnen handelaren direct zien of een tweedehands fiets die ze aangeboden krijgen gejat is. 

Carl Veeke heeft een flinke fietsenzaak in Hoeven. Hij werkt ook met dat systeem en raadt klanten sowieso altijd aan een extra kettingslot te kopen. Hij is verbaasd over het hoge aantal diefstallen in zijn dorp. ,,Ik krijg het bijna altijd te horen als een fiets gestolen wordt, omdat ik dat door moet geven aan de verzekering. Ik vind het tegenwoordig juist meevallen. Het is wel zo dat steeds meer mensen hun fiets verzekeren als ze een nieuwe kopen, maar dat komt ook omdat ze duurder zijn dan vroeger.” 

  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’