Volledig scherm
De pelgrimstocht op de brommer startte op de Kapelstraat in zegge. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Veel animo voor Pelgrimstocht voor oldtimer bromfietsen in Zegge: ‘Het doet mijn hart sneller kloppen’

videoZEGGE -  ,,Het is ons een groot genoegen te melden dat de 1e Pelgrims Oldtimer Bromfietstocht dadelijk van start gaat. Alvorens er gestart gaat worden bedank ik de mannen en vrouwen van het eerste uur”, roept kastelein Marcel uit Zegge luid en duidelijk terwijl hij vanaf een stoel de 151 deelnemers toespreekt.

Hij overhandigde een bos bloemen aan Adrie en Paula Nijnatten en Ad en Corrie Broos, die vijftien jaar lang  de organisatie van de rit voor oldtimer bromfietsen voor hun rekening namen. Sinds 2008 was café Kerkzicht de locatie vanwaaruit de toer startte en werd georganiseerd.

Tijden van weleer

Dit jaar ondersteunt het viertal de nieuwe organisatoren, Marcel en Marielle Nieuwdorp. Corrie en Ad rijden dit jaar zelf mee op hun Puch en Zündapp uit de jaren zestig en zeventig. Oldtimers die staan te schitteren in de zon, op het plein dat inmiddels al helemaal is volgestroomd met Puchs, Zündapps, Honda's, Kreidlers en vele andere oude bromfietsen. Niet alleen afkomstig uit de eigen regio, maar ook uit Zeeland, Oost- Brabant en Zuid-Holland.

Quote

Wij hebben thuis ook Zündapp staan in de schuur. Een gouden Zündapp. Niet zo mooi als deze, maar toch een heerlijke herinne­ring aan de tijd van weleer.

Peter Wagenmakers

Peter Wagenmakers en kleinzoon Thijs kijken hun ogen uit bij het zien van al die verschillende bromfietsenmerken. ,,Wij hebben thuis ook Zündapp staan in de schuur, hè Thijs? Een gouden Zündapp. Niet zo mooi als deze, maar toch een heerlijke herinnering aan de tijd van weleer", lacht Wagenmakers. ,,Binnenkort gaan we samen ritjes maken."

Magneet

Verderop staan de opa's het zwaar uit te leggen tegenover elkaar over de Magneet, een bromfiets van Nederlandse makelij, die in Zegge nergens te bespeuren is. Iemand anders beweert dat bromfietsen van dit merk zeer zeldzaam zijn, maar dat iemand in de buurt twaalf Magneetbrommers in de schuur heeft staan. 

Quote

Het is echt kicken. Als ik al deze oldies zie komt mijn hele jeugd als een film voorbij.

Deelnemer

Het zijn niet alleen stoere jongens die deelnemen, maar er rijden ook steeds meer vrouwen op zwaardere brommers mee. ,,Het is echt kicken. Als ik al deze oldies zie komt mijn hele jeugd als een film voorbij. Het doet mijn hart sneller kloppen,” aldus een van de diehards.

De toertocht van tachtig kilometer volgde een route die liep van Zegge naar Bosschenhoofd , om via Achtmaal, Wernhout, Essen, Wouwse Plantage en Oud Gastel weer bij café Kerkzicht in Zegge te eindigen.