Volledig scherm
De riksja is in Oudebosch. Ambtenaar Mark van Banning zit op de fiets. In Breda rijdt hij samen met zijn moeder op het bankje al menig rondje. © Peter Braakmann

Veel animo voor een ritje op de riksja door Halderberge

OUDENBOSCH - Als één riksja-rijder over de dam is, volgen er meer. Het uit Azië afkomstige voertuig arriveerde afgelopen week in Halderberge. Surplus Welzijn gaat samen met de Fietsersbond de fiets, voorzien van elektrische trapondersteuning in de vijf dorpen van de gemeente inzetten. 

Op Hemelvaartsdag, de eerste dag van de Hoevense Fietsvierdaagse wordt de riksja officieel in gebruik genomen. Deze week stond de driewieler in de hal van het gemeentehuis. Nadat wethouder Hans Wierikx een spandoek van Surplus weghaalde, kwam de riksja tevoorschijn. Bedoeling is om mensen, die weinig mobiel zijn uit hun isolement te halen. Deelnemende partijen zijn onder meer 't Stoofje. gehandicaptenplatform, woonkwartier, wmo-raad, ouderenbond en de culturele islamitische jongerencommissie. Was aanvankelijk alleen ambtenaar Mark van Banning als 'piloot' van de riksja gestrikt,  op de informatieavond was het enthousiasme al groter. 

,,Fietsen hoort bij Nederland. Voor wie dat niet meer kan, maar toch graag de wind door de haren wil voelen, is de riksja een uitkomst'' aldus Sandra Dietvorst van Surplus Welzijn. De Fietsersbond gaat de riksja-piloten trainen om bekwaam door het verkeer te rijden. 

Op 10 mei nemen oud-Tour de Francerenner Jan Jonkers en burgemeester Jobke Vonk-Vedder de riksja in gebruik. De fiets staat iedere maand in een ander dorp van Halderberge gestald. Passagiers of vrijwilligers kunnen zich aanmelden via halderberge@surpluswelzijn.nl of op telefoonnummer 0165-313100.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement