Volledig scherm
De bijenrotonde aan de Gebrande Hoefstraat in Rucphen © Foto NatuurWerkgroep

Vandalen doen werk vrijwilligers op Bijen-rotonde in Rucphen teniet

RUCPHEN - Onbegrip en woede bij de Rucphense Natuurgroep. Vandalen hebben de door vrijwilligers ingerichte bijenrotonde aan de Gebrande Hoefstraat vernield. 

Wie doet nu zoiets?, is de alom levende vraag. De aanplant is een ravage: de insectvriendelijke planten zijn losgetrokken. Bestuur en vrijwilligers zijn aangeslagen.

Quote

Het zijn vaste planten, dus we moeten zien hoe die volgend jaar weer uitlopen

Kees Kools

De rotonde met het bord ‘Rucphen Zoemt, bijvriendelijke gemeente’ is door de NatuurWerkgroep geadopteerd, maar eigendom van de gemeente. De speciale aanplant -boerenwormkruid- moet bijen en vogels voeding leveren. Dit jaar is wat dat betreft verloren. ,,Het zijn vaste planten, dus we moeten zien hoe die volgend jaar weer uitlopen’’, legt voorzitter Kees Kools uit. Dat dupeert volgens hem niet alleen bijen en vrijwilligers maar treft eigenlijk de hele gemeenschap.

Geschokt

Quote

Aangifte bij de politie? Dat moeten we misschien toch maar doen

Kees Kools

De mensen van de NatuurWerkgroep zwaar teleurgesteld en geschokt. Eerste reactie die Kools hoorde was ‘Hebben wij vijanden die zoiets doen?’ De voorzitter hoopt dat het nieuws over de vernieling tot meer sociale controle zal leiden. ,,Aangifte bij de politie?”, herhaalt hij de vraag. ,,Nee, dat moeten we misschien toch maar doen.’’ Nadat eind vorige week was ontdekt wat er was gebeurd nam Kools contact op met de gemeente. ,,Maar die wist nog van niets.’’

Kools denkt niet dat voorbijgangers in dit geval op grove wijze materiaal inzamelden voor bloemstukjes, zoals wel eens gebeurt . Secretaris Cees Terpstra spreekt onomwonden van ‘domme vernielzucht’. ,,Op andere plekken in de gemeente hebben we ook met zinloze vernielingen en ontvreemdingen van onze bezittingen te maken.’’

De vereniging heeft 150 leden, die jaarlijks 10 euro inleggen voor natuurprojecten. Kools verzekert dat die gewoon doorgaan. De vrijwilligers gaan zelf de bijrotonde weer opknappen.