Volledig scherm
Burgemeester Giel Janssen (rechts) draagt de sleutels over. © Peter van Trijen

Vanaf nu kaarten beschikbaar voor de sleuteloverdracht in Oudenbosch

OUDENBOSCH - ,,Als we voorafgaand aan carnaval zelf de cafés en zalen controleren op het maximaal toegestane aantal bezoekers, moeten we niet zelf het gemeentehuis volproppen met bezoekers.'' Woorden van burgemeester Jobke Vonk-Vedder die donderdag aankondigde dat voor de sleuteloverdracht met toegangskaarten gewerkt wordt.

Het is voor het eerst dat de feestvierders op de vrijdagavond in het bezit van een toegangsbewijs moeten zijn. Volgens de brandweervoorschriften kunnen in het de ontvangsthal van het gemeentehuis maximaal 450 bezoekers bijeen komen. Dat aantal werd de laatste jaren gehaald.

Bij de sleuteloverdracht zijn uit de vijf dorpen de prinsen met hun gevolg, maar ook de eigen hofkapellen aanwezig. ,,Tel daarbij op de belangstellende carnavalsvierders en het loopt al snel vol. Om ervoor te zorgen dat het naast een gezellig feest ook vooral een veilig feest blijft, hebben we met de voorzitters van de carnavalsstichtingen afgesproken een limiet te stellen aan het aantal genodigden.''

De burgemeester heeft de beschikbare kaarten verdeeld onder de stichtingen uit Oudenbosch, Bosschenhoofd, Hoeven, Oud Gastel en Stampersgat. ,,Van het bestuur van de Stichting Oudenbossche Karnaval hebben we de kaarten terug gekregen met het verzoek ze onder belangstellenden te verspreiden'', zegt Vonk.

Deze vijftig kaarten zijn vanaf maandag 20 februari vanaf 9 uur 's morgens bij de receptie af te halen. Per persoon uit Oudenbosch kunnen maximaal twee kaarten worden afgehaald. Daarbij geldt: op is op. Het experiment wordt samen met de besturen voor de zomer geëvalueerd. Naar een grotere locatie wordt vooralsnog niet uitgezien.

De sleuteloverdracht is de symbolische start van carnaval in Halderberge. De burgemeester reikt de vijf sleutels uit aan de prinsen, die aansluitend terugkeren naar hun eigen 'land', 'gat' of 'durp'.

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.