Volledig scherm
Portretfoto van Annemarie Hagenaars, gemaakt door de New Yorkse fotograaf Metin Oner. © www.metinoner.com

Van Oud Gastel naar New York: Annemarie Hagenaars (33) gaat voor de grote rollen

VIDEONEW YORK/OUD GASTEL - De gele taxi's, enorme wolkenkrabbers en massa's mensen schrikten Annemarie Hagenaars (33) uit Oud Gastel niet af toen zij New York voor de eerste keer bezocht. In tegendeel: ze woont er al anderhalf jaar en timmert er aan de weg als actrice.

Tussen Oud Gastel en New York zit 5.875 kilometer afstand. Heb je nog contact met je thuisbasis? 

“Mijn Nederlandse vrienden zie ik niet zo vaak, maar met mijn familie skype ik regelmatig. Mijn plan: grotere acteerklussen in de wacht slepen. Een rol in de hitserie Homeland lijkt me wel wat.”

Hoe is de liefde voor het vak ontstaan?

“Sinds mijn elfde heb ik twee grote liefdes: toneel en sterrenkunde. Ik was vroeger regelmatig bij de Sterrenwacht in Hoeven te vinden.” 

Haar keus om naar het Norbertuscollege in Roosendaal te gaan had dan ook grotendeels te maken met de sterrenkoepel in het dak van de school. Het vormde de basis voor haar studie Sterrenkunde in Leiden. 

“Tijdens mijn studententijd werd ik lid van een toneelvereniging. Na mijn afstuderen vertrok ik in 2010 voor een maand naar New York om er een toneelcursus te volgen.”

Wanneer besloot je om voorgoed naar New York te vertrekken?

"Ik raakte verknocht aan de stad." Desondanks keerde Hagenaars terug naar Nederland, waar ze haar 'one woman' theatervoorstelling: Het Verhaal van het Einsteinmeisje schreef en opvoerde. 

“Ik ging terug naar New York en keerde wederom huiswaarts.” Door het succes van haar voorstellingen in Nederland raakte ze overtuigd van haar kunnen en besloot ze in New York verder aan haar acteercarrière te timmeren.

(lees verder onder de video)

"Het regelen van een artiestenvisum ging niet over één nacht ijs. Daar ben ik zo'n 2,5 jaar mee bezig geweest. Begin 2016 ben ik definitief vertrokken." Haar droom lokte veel reacties uit in haar omgeving. 'Zoveel hebben het al geprobeerd, waarom zou het jou wel lukken?', kreeg ze vaak te horen. "Maar dit is wat ik wil, waar ik van droom. Ik volg mijn hart." 

De geboren Gastelse werd uitgenodigd voor een workshop bij The Workshop Theatre Company. "Daar ben ik met open armen ontvangen."

Wat zijn je dromen?

Hagenaars raakt al snel gewend aan de Amerikaanse mentaliteit. "Het werkwoord van New York is 'to achieve', er zit een bepaalde ambitie in de stad. De sky is hier letterlijk the limit. New Yorkers zijn zulke vriendelijke, behulpzame mensen. Er heerst een sfeer van positieve aanmoediging."

De sterrenkundige speelt in verschillende series, films en reclames. "Amerikaanse. Er is nog niets van in Nederland te zien. Dat komt nog", zegt ze vol vertouwen. "Het wordt the next step."

Als het aan Hagenaars ligt, verlaat ze de miljoenenstad nooit meer.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement