Undercoveractie justitie bezorgt Bredase rechtbank dilemma

teruglezenBREDA - Een netelig vraagstuk voor de Bredase rechtbank. Wat te doen met de undercoveractie die is opgezet om de echtgenotes van de verdachten van de kluisjesroof in Oudenbosch uit de tent te lokken? Ook zou Patricia Paay bezocht zijn door de undercover agenten. Na anderhalf uur nadenken besloot de rechtbank gisteren een besluit uit te stellen.

Over twee weken, op 25 juni, wordt duidelijk wat er gebeurt met verdachten Agron K. uit Roosendaal en Henri van W. uit Etten-Leur. Krijgen ze straf? Komt er eerst onderzoek naar de geheim agenten die hun echtgenotes en kinderen zouden hebben bedreigd? Of is de rechtbank er dan uit en overspeelde justitie haar hand met de undercoveractie?

Drie weken geleden was de inhoudelijke behandeling van de zaak over de kluisjesroof bij de Rabobank. De geruchtmakende kraak, in het weekend van 2 tot 4 maart vorig jaar, leek een spannend boek.

De kluisjesroof

Twee bankrovers lieten zich insluiten bij een bank. Ze zaten 24 uur binnen en hadden alle tijd om de hele kluis leeg te roven. De buit was astronomisch. Geld, goud en sieraden met een totale waarde van minstens 8 miljoen euro werden in een stuk of zes vuilniszakken meegenomen uit het bankfiliaal aan de Kade in Oudenbosch.

Volledig scherm
Rechtbanktekening 21 mei 2019: rechtszaak rond de kluisjesroof in Oudenbosch. © Eric Elich

Tegen K. en Van W., de twee verdachte beveiligers, werd zes jaar cel geëist. Zij zouden het alarm hebben gemanipuleerd, waardoor de twee rovers hun gang konden gaan. Die rovers zouden ondergedoken zijn in het buitenland.

Undercoveragenten

Aan het eind van die zitting bleek echter dat het Openbaar Ministerie undercoveragenten had ingezet. Die zouden echtgenotes en kinderen van de twee verdachten hebben bedreigd. Zij zouden zijn bezocht door ‘ongure types’, vertelden advocaten Ziya Yeral en Peter Schouten. Die types kwamen een witgouden ring terugeisen die uit een van de kluisjes was gestolen.Gisteren konden de raadslieden hun bedenkingen te uiten over die actie.

Op een geluidsopname daarvan, die in de rechtszaal werd afgespeeld, was te horen dat een man dreigend zei: ,,Hou er rekening mee dat we terugkomen. We blijven terugkomen.’ Daarna was de angstige echtgenote van Agron K. te horen: ,,Jongens, hij heeft echt niks gedaan!’' Daarna zou ook een dreigbrief zijn bezorgd. Volgens de advocaten hebben de verdachten en hun echtgenotes er psychisch last van gehad.

Patricia Paay 

Saillant is dat ook Patricia Paay zou zijn bezocht door de undercoveragenten. Hoewel officier van justitie Yolanda van Setten dat keihard ontkende. ,,Wij waren het écht niet.’' De showbizz-ster woont in de voormalige woning van verdachte Van W. Daar zouden de undercoveragenten op zoek zijn geweest naar de vrouw van Van W., meldde advocaat Peter Schouten. ,,Zij wilden zelfs een selfie maken met Paay’', zei hij.

Van Setten stelde echter dat de enige undercoveractie bij de echtgenotes was. ,,Beide keren duurde dat nog geen minuut. Er is wel sprake geweest van een vervelende situatie, dat begrijp ik wel. Maar niet van een bedreiging. Dat zou ik nooit doen.’' Dat zou betekenen dat achter de dreigbrief en het bezoek bij Paay wél criminelen zitten. Van Setten wil er in elk geval verder niks over zeggen.

Geen verslag

In het strafdossier van de verdachten zit geen verslag van de acties van de undercoveragenten. Daardoor is onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Justitie heeft het verslag niet in het dossier gestopt, omdat de actie geen belastend of ontlastend materiaal opleverde. Volgens hun advocaten krijgen de twee mannen daardoor een oneerlijk proces.

Of dat inderdaad zo is, bepaalt de rechtbank op 25 juni. De verdachten blijven tot die tijd vast zitten.

Verslaggever Pieter van Klinken twitterde live vanuit de rechtbank: