Volledig scherm
Rechtbanktekening 21 mei 2019 - Kluisjesroof Oudenbosch © Eric Elich

Uitspraak verdachten kluisjesroof Oudenbosch uitgesteld na onthulling over undercoveragenten

updateBREDA - Plotseling leek er een bom te vallen in het proces over de kluisjesroof in Oudenbosch. Mogelijk hebben undercoveragenten zich voorgedaan als criminelen en in die hoedanigheid familie bedreigd van de verdachten in de zaak rond de kluisroof in Breda. Dat stelden advocaten dinsdag op het eind van het proces. Officier van justitie Yolanda van Setten ontkent dat er sprake is van een bedreiging. De zaak loopt door dit nieuwe feit wel vertraging op. 

De echtgenotes van beide verdachten hebben in het afgelopen jaar bezoek gehad van ‘ongure types’. Advocaat Ziya Yeral van één van de verdachten legde een verband met een proces-verbaal waarin het Openbaar Ministerie aankondigde gebruik te maken van agenten die zich anders zouden voordoen. Toen officier daarover tijdens het proces niets wilde zeggen, ontstond er onrust; ook bij advocaat Peter Schouten die daarop de rechtbank vroeg de zaak aan te houden voor extra onderzoek. 

Volgens Yeral heeft de vrouw van verdachte Agron K. psychische klachten overgehouden aan een bedreiging door criminelen die een dure ring terugeisten, die bij de kluisroof in maart vorig jaar zou zijn gestolen. ‘We komen terug’, zouden ze hebben gezegd. Volgens Van Setten ging het anders. ,,Er is wel sprake geweest van een vervelende situatie, dat begrijp ik wel. Maar niet van een bedreiging. Dat zou ik nooit doen.’' Overigens heeft de situatie niet tot bewijs geleid. Dat is de reden dat in het strafdossier niet precies staat wat er nu is gebeurd, legde Van Setten uit.

Uitgesteld

De zitting duurde dinsdag al zo lang dat de rechtbank besloot om niet meteen een beslissing te nemen over wat er met het proces moet gebeuren. ,,Iedereen is moe, de rechtbank wil zich eerst rustig beraden op de te nemen stappen’', zei de rechter voor ze de beslissing uitstelde tot 11 juni.

Eigenlijk was iedereen, het liep al tegen acht uur in de avond, al de tas aan het inpakken. Het was een lange dag geweest. Tijdens de zitting is zes jaar cel geëist tegen de twee verdachten. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de kluisjesroof, samen met twee anderen, die mogelijk in het buitenland zitten.