Volledig scherm
Twintig nieuwe fietsroutes van samen 750 km rond Roosendaal. VVV Roosendaal en het Wielerplatform Roosendaal hebben, in samenwerking met toerclubs en Stichting Roosendaal 750 jaar, de nieuwe fietsroutes samengesteld. Fotomontage Alfred de Bruin

Twintig nieuwe fietsroutes van samen 750 km rond Roosendaal

ROOSENDAAL - Twintig nieuwe fietsroutes zijn ter gelegenheid van Roosendaal 750 jaar samengesteld met een totale lengte van 750 kilometer. Vanaf vandaag zijn de fietsroutes gratis verkrijgbaar bij VVV Roosendaal, VVV Wouw en VVV Nispen. Het is de bedoeling dat de folders nog op meer plekken als hotels en campings rond Roosendaal worden aangeboden.

De VVV Roosendaal en het Wielerplatform Roosendaal hebben, in samenwerking met toerclubs en Stichting Roosendaal 750 jaar, de nieuwe fietsroutes samengesteld. De routes lopen in en rond de gemeente Roosendaal en vertellen over de stad, de geschiedenis en de natuur. 

Volledig scherm
Peter en Anita de Bakker uit Roosendaal nemen alle folders bij de VVV mee en zijn vast van plan alle routes te gaan rijden. ,,Wanneer het weer wat beter is he..."lacht Anita. Foto Alfred de Bruin

,,Wanneer de parcours van alle routes op één kaart zou worden uitgezet, krijgt het de vorm van een roos, de bloem waaraan Roosendaal de naam dankt. Alle routes starten en eindigen op de Markt en leiden door het prachtige buitengebied rondom Roosendaal," vertelt Inge van Aalst, de trotse directeur van de VVV.

Routes

In elke fietsroute folder zijn 2 fietsroutes geplaatst. Elke fietsroute is ongeveer 35 kilometer lang. De 2 routes op een folder zijn dus te combineren tot een tocht van 75 kilometer. De 10 folders, met in totaal 20 fietsroutes,  hebben de volgende thema’s: Commandoroute, Heideroute, Kreken & Bekenroute, Plantageroute, Rijke Roomse route, Smokkelroute, Spoorroute, Suikerroute, Turfroute en Vlietroute.

Joss Hopstaken heeft de thema’s aan de hand van verschillende punten  in de folders beschreven. ,,Een flinke maar wel hele leuke klus. Er zijn hele bekende punten waar je niet om heen kunt.  Ik vond het goed om in het kader van Roosendaal 750 jaar ook wat aan het historische besef in de folders naar voren te brengen. 

Oost en West

Volledig scherm
Presentatie van Twintig nieuwe fietsroutes van samen 750 km rond Roosendaal', VVV Roosendaal en het Wielerplatform Roosendaal hebben, in samenwerking met toerclubs en Stichting Roosendaal 750 jaar, de nieuwe fietsroutes samengesteld. Foto Alfred de Bruin

Jan Verbocht, een van de samenstellers van de routes namens wielerploeg De Bidon, legt uit dat het gebied rond Roosendaal ruwweg in 2 soorten is te verdelen. ,,Het beschutte bosrijke gedeelte ligt natuurlijk ten oosten en zuiden van Roosendaal. En het open, landelijke met veel landbouw en akkers, gedeelte ligt ten westen en noorden van Roosendaal. In elke folder zit een westelijke en oostelijke of noordelijke en zuidelijke route. Fietsers kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor een route door de bossen, wanneer het bijvoorbeeld hard waait."

Stempelen

Bij de fietsroutes is ook een stempelkaart verkrijgbaar. Fietsliefhebbers kunnen op de routes stempels verzamelen bij de horecabedrijven die op de stempelkaart zijn vermeld. Als alle routes zijn gefietst, zijn 20 stempels verzameld en is de stempelkaart vol. 

De volle stempelkaart is in te wisselen bij VVV Roosendaal, VVV Wouw en VVV Nispen in ruil voor een blijvende herinnering aan ‘Roosendaal 750 jaar’. 

Volledig scherm
Stempelkaart bij de twintig nieuwe fietsroutes van samen 750 km rond Roosendaal.Foto Alfred de Bruin
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement