Volledig scherm
Carlos H. (midden) tijdens de eerste rechtszaak op 26 juni in Breda. Tekening Eric Elich

Twintig jaar en tbs voor bijlmoord

DEN BOSCH - De Amerikaan Carlos H., de moordenaar van de 22-jarige student Thijs Geers uit Bergen op Zoom, krijgt in hoger beroep een hogere straf. Legde de rechtbank in Breda hem in juli 2008 nog een straf op van vijftien jaar, het gerechtshof maakt daar twintig jaar van.

Zowel de rechtbank als het Hof laat de celstraf volgen door tbs met dwangverpleging. Maar het Hof voegt daar in zijn uitspraak nog aan toe dat H. eerst tweederde van zijn straf moet hebben uitgezeten. Door vast te leggen dat pas na ongeveer dertien jaar de tbs-behandeling mag beginnen, wil het Hof tevens voorkomen dat H. al vóór het verstrijken van die dertien jaar in aanmerking komt voor proefverloven.

Carlos H. (42) sloeg op 8 september 2007 in een wachtlokaal van het NS-station in Roosendaal de zich daar toevallig ophoudende Thijs Geers zes keer met een bijl op zijn hoofd. Het Hof vindt het een ‘beestachtige moord, gepleegd op genadeloze en lafhartige wijze’. „H. viel zijn slachtoffer van achteren aan, dat hij zelf geen enkel risico zou lopen.”

H. koestert een grote wrok tegen het kapitalisme en de NAVO. Hij vatte het plan op ‘een daad te stellen’ door een aanval op een militair object of een militair, of eventueel een politieman. Maar hij durfde deze plannen niet aan en koos daarom voor het doden van een willekeurige mannelijke inwoner van het NAVO-gebied.

Gedragsdeskundigen achten H. psychotisch (‘grootheidswaan’) en verminderd toerekeningsvatbaar. Het Hof vindt dat H. eigenlijk een levenslange celstraf zou moeten krijgen, maar vindt die straf vanwege de psychose ‘inhumaan’.

Hoewel H. geen enkel berouw toont noch enig ziektebesef, wil het Hof ‘niet uitsluiten’ dat H. ooit het nut van behandeling inziet, ‘waardoor het gevaar dat hij thans vormt, wordt weggenomen’.

  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.