Tweeduizend pk voor de liefhebber, bomvolle partytent voor de fan in Oud Gastel

VIDEOOUD GASTEL - Pulling Gastel vierde haar tiende editie zaterdag groots. Twee nieuwe kleibanen, een heuse tank van de landmacht en natuurlijk de traditionele afsluiter in de festivaltent. Naar schatting waren er rond de 4000 bezoekers.


De lyrics van Jump for Joy door 2 Unlimited schreeuwen over het Oud Gastelse grasveld heen. Plots wordt de muziek onderbroken, het oorverdovend geluid van een opgevoerde dieselmotor knalt de muziek van de Nederlands-Belgische act uit je oren. Het geluid komt alsmaar dichterbij, tot de trekker langs raast. Het voelt alsof de aarde vanuit je voeten weg wordt getrild, tot de slede vastgrijpt in het klei en de trekker, met de voorwielen in de lucht, tot stilstand komt. Het voertuig wordt snel weer weggesleept en de baan weer glad gemaakt, klaar voor de volgende deelnemer, zodat het hele verhaal weer opnieuw kan beginnen.

Superdag

,,Het is een superdag!", zegt bestuurslid Mark Goorden. ,,Het is verschrikkelijk goed weer, de wedstrijden verlopen goed, we hebben een enthousiast publiek. En dan hebben we straks ook nog een tank!"

De tiende editie van Pulling Gastel was namelijk zaterdag, Bevrijdingsdag. Daarom dat de Landmacht op het evenement was, samen met meerdere voertuigen, waaronder een tank die als afsluiter de baan op zou gaan. ,,Of ie een full pull (het overschrijden van de lengte van de baan, red) gaat halen? Nou, denk inderdaad niet dat het onze sleepwagen stil kan krijgen."

De komst van de Landmacht is tweeledig. ,,Wij hebben ieder jaar wel een demo. Zo hebben we een grote vuurwerkshow en een straalmotor gehad, aangezien het dit jaar Bevrijdingsdag was wilden wij daar ook aandacht aan besteden. Daarnaast is het ook een stukje werving voor de Landmacht."

Tank

En ja hoor, net na half tien, de baan wordt inmiddels verlicht door gigantische lampen, staat de tank klaar om te trekken. Het lijkt aan het eind wat meer moeite te kosten, toch verschijnt er aan het eind de letters FULL op de slede; de tank heeft het gehaald. ,,Die tank? Dat vond ik wel een mooie act ja!" Dion Langestraat uit Voorne-Putten komt al jaren naar Pulling Gastel, een paar jaar terug zat hij ook zelf achter het stuur. ,,Maar naast de baan staan is ook leuk hoor. Ik ben hier vooral vanwege de trekkers die rijden. Al is het ook wel leuk dat je hier altijd wel vrienden terugziet."

Hoewel de tractoren en vrachtwagens natuurlijk het meest belangrijke van Pulling Gastel zijn, is er ook veel aandacht voor de mensen die met fans meegaan, maar de voertuigen zelf niet zo heel bijzonder vinden. Iris de Bruijn uit Dinteloord, bijvoorbeeld. ,,Mijn vriendlief is wel fan van die voertuigen, maar voor mij speelt dat eigenlijk op de achtergrond. Ik kom hier vooral om gewoon wat te kletsen met z'n allen, ik zie hier veel bekenden. En voor Baby Blue (optredend act, red.) natuurlijk, daar ben ik weer fan van."

Op die manier is Pulling Gastel eigenlijk twee evenementen in één. Dat is vooral na tienen goed te zien, als alle voertuigen klaar zijn met trekken. Het publiek wat eerst in grote getallen naast de kleibanen staat, trekt massaal richting de grote tent, klaar om tot nog veel later te gaan dansen.

Volledig scherm
Dikke zwarte rookpluimen in de vrachtauto-klasse. Foto: Gerard van Offeren/pix4profs
Volledig scherm
Rupsvoertuig van de landmacht in de baan. Foto: Gerard van Offeren/pix4profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement