De eerste voetgangers maakten gistern al gebruik van het regenboogzebrapad aan de Zandeweg. Aan de andere kant van Oudenbosch ligt er nog één.
Volledig scherm
De eerste voetgangers maakten gistern al gebruik van het regenboogzebrapad aan de Zandeweg. Aan de andere kant van Oudenbosch ligt er nog één. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Twee regenboogzebrapaden kleuren voortaan de entrees van Oudenbosch

OUDENBOSCH - Niet één, maar twee regenboogzebrapaden zijn de afgelopen dagen aangelegd in Oudenbosch. Om aan te geven dat iedereen welkom is het Koepelstadje binnen te treden. De zebrapaden zijn aangelegd in de weken dat de aannemer ook de Oudenbossche spoorwegovergang van een nieuwe bestrating voorziet. Feitelijk is daarmee ook het laatste stukje 'doorgaande route Oudenbosch’ afgewerkt.

Het regenboogzebrapad heeft in een jaar tijd een beladen geschiedenis doorlopen. Van een goedbedoeld pleidooi tijdens de carnavalsmis door pastoor Maickel Prasing langs protesten van de Sint Michaelsbrigade tot veel steun van Oudenbosschenaren en vervolgens ook de gemeente.

Klinkerpatroon

Wethouder Jan Mollen stelde de sympathisanten van het gaybrapad zelfs twee oversteekplaatsen in het vooruitzicht. Alleen niet ter hoogte van het basiliekplein. Verkeerstechnisch was dat niet de beste plek. Tegenover de basiliek ligt de laad- en losplaats voor ondernemers aan het Jezuïetenplein. ,,Bovendien past het beter op het asfalt bij beide toegangswegen dan in het klassieke klinkerpatroon vóór de basiliek‘’, lichtte Mollen afgelopen zomer het voornemen toe.

Zandeweg

De ene kleurrijke oversteekplaats aan de Bosschendijk tussen de rotondes aan de Velletriweg en de Zouavenlaan is vorige week aangelegd. De tweede kwam maandag op het wegdek aan de westkant: de Zandeweg tussen kruising Molenstraat en rotonde Spuilaan. Voor voetgangers verandert er niet zo gek veel. Op beide plaatsen lagen al zwart-witte zebrapaden. De aannemer heeft ze omgebouwd en ingekleurd. Binnen een paar uur was het karwei klaar.

Dat het nu al gebeurd is, verraste ook de gemeente. In principe was met de aannemer afgesproken de zebrapaden aan te leggen na de laatste aanpassingen in het centrum. 

De nieuwe zebrapaden maken deel uit van een pakket verbetermaatregelen aan de doorgaande route, zoals die bijna twee jaar geleden gereed kwam. Om de hoofdweg voor automobilisten minder aantrekkelijk te maken krijgt het verkeer van rechts langs het traject Sint Bernaertsstraat en Markt straks voorrang. Auto’s zullen vaart moeten minderen bij het basiliekplein, want daar komen bloemzuilen, die de weg optisch smaller maken. Uit de eerste twee jaar doorgaande route bleek niet dat het verkeer drastisch was afgenomen, hetgeen vanwege de Oudenbossche Koepelbaan wel de opzet was.