Werkzaamheden aan het spoor zondagmiddag om vijf uur
Volledig scherm
Werkzaamheden aan het spoor zondagmiddag om vijf uur © Jos Hack

Treinbotsing Wouw: spoor na twee dagen bijna hersteld

WOUW - Het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Roosendaal zal rond middernacht worden hervat. Het gaat dan  om goederenvervoer, de reguliere dienstregeling wordt maandagochtend weer hervat. Volgens woordvoerder Jaap Eikelboom van Prorail zijn de herstelwerkzaamheden aan de overgang en het spoor bij Wouw nog gaande. 

"Ook moeten er vandaag nog testen worden gedaan om er zeker van te zijn dat alles in orde is. De inschatting dat het treinverkeer tegen het einde van de avond weer kan worden hervat, is dus onder voorbehoud", zegt hij.

Ontspoord

Vrijdagochtend rond 7.00 uur werd op de bewaakte overgang in de Plantagebaan bij Wouw een vrachtwagen aangereden door een passagierstrein. De voorste wagon raakte door de klap zwaar beschadigd aan de onderkant en ontspoorde. De conducteur van de trein is bij de aanrijding lichtgewond geraakt. De chauffeur van de vrachtwagen is ongedeerd.

Dieplader is met 2 kranen weggetakeld
Volledig scherm
Dieplader is met 2 kranen weggetakeld © Christian traets / maricmedia

De schade blijkt groter dan in eerste instantie werd aangenomen, maar over het exacte schadebedrag kan Prorail nog geen uitspraken doen. Eikelboom: "We moeten dit, ondanks de grote consequenties, zien als een gewoon verkeersongeval. Dus de afhandeling van de zaak is met name een verzekeringskwestie. Vast staat wel dat de schade groot is. Vervoerders over het spoor hebben moeten omrijden. We zullen met ze om de tafel gaan zitten om alles in kaart te brengen. Iedereen moet verder zijn eigen claim indienen."

Overgang 

Behalve de politie doen Prorail en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek naar het ongeval. Conclusies zijn er nog niet getrokken, maar wel wordt aangenomen dat de chauffeur van de dieplader geprobeerd heeft om draaiend een parallelweg in te rijden waarbij de vrachtwagen vast kwam te staan op de overgang. 

Volgens Eikelboom heeft de bewaakte overgang naar behoren gefunctioneerd. "Het zou kunnen dat de overzichtssituatie ter plekke onduidelijk is en dat er wat moet gebeuren, maar dat is ook en vooral een zaak van de gemeente Roosendaal die immers wegbeheerder is."

Werkzaamheden aan het spoor vlakbij de overgang zondagmiddag om vijf uur
Volledig scherm
Werkzaamheden aan het spoor vlakbij de overgang zondagmiddag om vijf uur © Jos Hack
Trein ontspoort na botsing met vrachtwagen bij Wouw
Volledig scherm
Trein ontspoort na botsing met vrachtwagen bij Wouw © bn destem week 17 overzicht