Volledig scherm
De vrouw weigerde de trein te verlaten. © AD

Trein staat stil doordat vrouw (19) uit Roosendaal met nikab én persoonlijke chipkaart zich niet wil identificeren

Een vrouwelijke treinreiziger weigerde vanmiddag haar nikab af te doen toen NS-controleurs haar persoonlijke abonnement in de trein wilden controleren. Omdat haar identiteit niet vastgesteld kon worden, werd de hulp van agenten op het Rotterdam Centraal Station ingeroepen. De trein met 200 passagiers liep door het voorval uiteindelijk 20 minuten vertraging op. 

Bij een persoonlijk abonnement moet de identiteit van de reiziger vastgesteld kunnen worden. Dit was door de nikab van de vrouw niet mogelijk. De agenten gaven haar twee opties: het laten zien van haar gezicht om haar identiteit vast te stellen of meelopen naar een aparte ruimte en daar wachten op een vrouwelijke collega. Volgens de politie wilde de gesluierde vrouw dat een vrouwelijke agent de trein in zou komen. Maar dat was met het oog op de wachtende passagiers geen optie voor de agenten.

Een uiterste middel was om haar aan te houden voor de Wet ID, zo liet de politie weten. De vrouw koos uiteindelijk, na overleg met twee anderen, voor de eerste optie en liet alsnog haar gezicht zien. De vrouw bleek een 19-jarige uit Roosendaal.

Al met al stond de trein met zo’n 200 passagiers aan boord, zo’n 20 minuten stil.

Op 1 augustus is het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding (in de volksmond: ‘het boerkaverbod’) ingegaan. Mensen die gezichtsbedekkende kleding, zoals een nikab of bivakmuts dragen kunnen 150 euro boete krijgen. Het verbod geldt in publieke ruimtes zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Verschillende ov-bedrijven – waaronder NS en RET – hebben aangegeven zich niets van het verbod aan te trekken. 

  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”