Grote wagens krijgen straks een grotere compensatie bij de afvoer van hun wagen dan kleinere bouwclubs.
Volledig scherm
Grote wagens krijgen straks een grotere compensatie bij de afvoer van hun wagen dan kleinere bouwclubs. © peter van trijen/pix4profs

Toch geen fikse rekeningen voor bouwclubs bij afvoer wagens, gemeente legt bij

ROOSENDAAL - Carnavalsbouwclubs hoeven niet langer te vrezen dat ze bij het inleveren van hun creaties bij de milieustraat alsnog de volle mep moeten betalen. 

De gemeente Roosendaal komt de bouwers in ieder geval dit jaar financieel tegemoet door voor iedere club een groot deel van die inleverkosten te betalen. 

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen wat in het reglement van de Stichting Carnaval Roosendaal (SCR) valt onder grote en kleine wagens. De grote bouwwerken krijgen een vergoeding van 480 euro, goed voor de afvoer van 2.000 kilo restafval. Voor kleinere wagens geldt een vergoeding van 120 euro, waarmee 500 kilo restafval ingeleverd kan worden.

‘Dit helpt ons echt’

Voorzitter Fred Hendriks van Cabod, de stichting waar vier bouwclubs en de bouwers van SCR onder vallen, is in zijn nopjes met die hulp: ,,Heel mooi nieuws. De gemeente helpt ons hier echt mee. Ik denk dat het voor de grote wagens nét niet genoeg is om de afvoer van de hele wagen te betalen, maar dat stimuleert ons weer om nog meer circulair te gaan bouwen.’’

Zorgen

Quote

Heel mooi nieuws. De gemeente helpt ons hier echt mee

Fred Hendriks, voorzitter Cabod

Groot waren de zorgen nog bij die bouwers afgelopen zomer, toen Roosendaal samen met buurgemeente Halderberge vorig jaar een nieuwe milieustraat in gebruik nam. Want niet alleen de locatie, ook de werkwijze van die stort ging op de schop. 

Voor niet te scheiden restafval dat daar wordt aangeboden, geldt een prijs van 24 cent per kilo. Een bittere pil voor carnavalsbouwclubs, die gewend waren hun wagens voor één tik (25 euro) achter te laten.

Zij dreigden nu rekeningen van honderden euro's hiervoor te moeten gaan betalen. Het voortbestaan van sommige clubs zou hiermee in gevaar komen. 

En volgend jaar dan?

Dat is nu afgewend. Het is nog niet bekend of de gemeente de clubs volgend jaar weer zo tegemoet komt. In april wil de gemeente weer met de bouwers om tafel om samen te zoeken naar alternatieven om het restafval verder terug te dringen.