Volledig scherm
© Christian Traets

Tien ambassadeurs beginnen met Brandveilig Leven Roosendaal

ROOSENDAAL - Tien vrijwilligers gaan volgende week aan de slag als ambassadeur van het project Brandveilig Leven Roosendaal. De aftrap wordt gedaan tijdens het evenement Burgerhout Bruist.

De doelstelling van het team is bij zoveel mogelijk Roosendalers een woningcheck te verrichten waar wordt gewezen op kwetsbare situaties die eenvoudig verbeterd kunnen worden om de kans op brand te verkleinen. En om voorbereid te zijn op brand.  ,,Bijvoorbeeld door te praten over een vaste plek waar mensen de sleutels laten, of de gevolgen van elektrische rolluiken. Een goede vluchtroute is een belangrijk onderdeel van ons advies'', zegt coördinator Eloy Kooymans. 

In een kraam op Burgerhout Bruist wordt ook gepraat over het voorkomen van branden. ,,Van de brandweer begreep ik dat afgelopen jaar in zes woningen brand ontstond door 's nachts de vaatwasser te laten draaien. Het advies is deze aan te zetten als je thuis bent zodat je meteen in actie kan komen bij kortsluiting.'' Kooymans werkt bij WijZijn Traverse. Deze organisatie werkt in Brandveilig Leven Roosendaal samen met de gemeente en brandweer. 

,,We starten met tien ambassadeurs. Begin 2018 willen we de groep uitbreiden. Uiteindelijk willen we wijkgericht gaan werken, in een structuur die we kennen van de buurtpreventie. De resterende maanden van dit jaar willen we leren en de kinderziektes eruit halen'', aldus Kooymans die voor dit jaar ook de promotie van het project hoog op de agenda heeft staan. 

Behalve Burgerhout Bruist op zondag 10 september wordt deze maand de Burendag in de wijk Langdonk op 23 september bezocht. Ook in de Week van de veiligheid in oktober volgen acties. 

De tien vrijwilligers zijn inmiddels opgeleid als preventiemedewerkers. Kooymans: ,,Ze hebben een verschillende achtergrond, van brandweermannen die bijna met pensioen zijn tot een ict-medewerker. Wie een woningcheck wil, kan bij de evenementen een folder met aanvraagkaart invullen. Volgend jaar start Brandveilig Leven Roosendaal met voorlichting op scholen.

  1. Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    HOEVEN - ,,Dit heeft onze hectische maatschappij nodig,' zegt Winfried van Roesel tijdens de derde editie van Hap & Tap Samba Cubana. Gistermiddag en -avond was het lekker genieten op het grasterrein voor Centrum Bovendonk. Met Sambamuziek, hapjes, cocktails, optredens en kindervermaak in Zuid-Amerikaanse sferen. Organisator Edwin Gildemeijer straalde van oor tot oor toen na de ochtendregen, de droogte en vooral het lekkere zonnetje verscheen.