Volledig scherm
Open Monumentendag , toneel in toren Sint jan op de Markt in Roosendaal, door Tongerlo Toneel , op drie verdiepingen waren er voordrachten. foto ; Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Theatrale torenklim in Roosendaal bij Open Monumentendag

ROOSENDAAL - ,,Breng goede schoenen en sterke zenuwen mee'', lacht stadsbeiaardier Toni Raats. Naast de Sint Jan heeft zich een groepje belangstellenden verzameld voor de 'theatrale torenklim', ter gelegenheid van Open Monumentendag, waarvoor Raats samenwerkt met TongerloToneel.

Het is een van de verrassende combi's die Raats dit jaar aangaat. Eerder speelde hij al samen met folkgroep Smidje Verholen, op 11 september staat in de Tongerlotuin een concert met herenensemble Stramien op het programma. ,,Ik wil dit jaar, omdat Roosendaal 750 bestaat, graag kleine, authentieke dingen doen rondom de verhalen van de stad Roosendaal'', verklaart hij.

De samenwerking met TongerloToneel is een bijzondere. Raats heeft niks teveel gezegd, want het beklimmen van de smalle en steile trapjes in de kerktoren is spannend.
Je snapt meteen waarom er per groep maar zestien mensen meekunnen, het is dringen op de kleine verdiepingen. Op iedere etage krijg je iets te horen over de geschiedenis van de Sint Jan. Maar ook ontvouwt zich in etappes het verhaal dat TongerloToneel vertelt. 

Daaraan ligt de waargebeurde schoenpoetszwendel van 'Pietje Erdal' ten grondslag. Die ging als marskramer langs de boeren in het buitengebied met huishoudelijke artikelen, waaronder de beroemde schoensmeer van Erdal. Maar toen die niet meer te krijgen was, verzon Pietje een list. Hij mengde roet met lijnolie en stopte dat in blikjes Erdal van de vuilnisbelt. 

Alleen loopt Pietje tegen de lamp en op de vlucht vindt hij asiel in de Sint Jan. Dan is er nog de pastoor die raad vraagt bij Maria en de koster en inspecteur, op zoek naar het Erdal-spook. 

Hoogtevrees

De zussen Claudia Steendijk en Sandra Hamerlinck staan in dubio: wint de hoogtevrees of de nieuwsgierigheid? Want de laatste trapjes, naar het carillon waar Toni Raats aan het spelen is, zijn wel heel smal en steil. ,,Straks achterstevoren naar beneden'', adviseert Toni Raats dan ook. Uiteindelijk gaat Claudia stoer naar boven.,,Eng, maar wel heel bijzonder'', zegt ze achteraf. 

De watertoren die dit weekend ter gelegenheid van open monumentendag is geopend wil ze ook graag zien. De zussen zijn ook al eens op te televisietoren geweest. ,,Dat was vooral heel bijzonder omdat we n die buurt zijn opgegroeid. Dat was prachtig, we zagen ons oude huis liggen en konden zo in de tuin kijken'', vertelt Sandra.

Boven vertelt Raats over de beiaard met maar liefst 48 klepels. ,,De oude klokken waren geschonken door V&D'', vertelt een van de aanwezigen die de voormalige koster van de Sint Jan blijkt te zijn. Dat wist Toni Raats al en het heeft hem op een idee gebracht: ,,Rosada wil graag de banden met de stad aanhalen. Ik heb ze gevraagd of ze een 'bes-klok' willen doneren. Dan is het orgel helemaal compleet.''

Het is nog mogelijk om de toren te De theatrale torenbeklimming is ook nog op zondag, om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, vooraf aanmelden bij t.raats@roosendaal.nl.

Volledig scherm
Open Monumentendag , toneel in toren Sint jan op de makrt, door Tongerlo Toneel , op drie verdiepingen waren er voordrachten. foto ; Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren
  1. Zeventig jaar geleden verwezenlijke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Brabant
    PREMIUM

    Zeventig jaar geleden verwezen­lij­ke Campie zijn droom: een vliegveld voor West-Bra­bant

    BOSSCHENHOOFD - Wat als Adrie van Campenhout (Campie) kort na de oorlog geen motorpech had gekregen bij Maple Farm? Het was daar dat zijn ketting eraf sloeg en de Gastelse autosloper annex stalhouder een geschikt weiland voor zijn ultieme droom zag: een vliegveld voor West-Brabant. Op 28 augsutus 1949 werd het weiland met een vliegfeest geopend. Dit seizoen viert Seppe het 70-jarig bestaan van het vliegveld.